Krispig potatissallad med forellrom

Marion Ringborg - KK 2019Kocknas-kamp-2017.Linn-Söderström

Krispig potatissallad med forellrom

16 ingredienser

30 m

En härlig potatissallad med krispig lök och smakrik dressing passar lika bra till helgmiddagen som en del av den festliga buffén.

Ingredienser

portioner

Krispig lök

  • olja (till fritering)
  • 2 knipplökar, delade
  • 1 silverlök, skivad
  • majsstärkelse (till panering)
  • salt

Potatis

  • 100 g potatis (små fasta)
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt

Dressing

  • 1 msk dijonsenap
  • 2 äggulor
  • 0,5 citron, finrivet skal och pressad saft
  • 3 dl olivolja
  • 2 msk crème fraîche
  • 3 krm salt

Serveringsförslag

  • 30 g forellrom

Gör så här

Krispig lök

  1. Värm upp friteringsolja i en kastrull eller fritös till 160 grader.
  2. Vänd knipplök och silverlök i maizena i en bunke så att de blir panerade.
  3. Fritera silverlöken tills den är gyllenbrun och krispig. Låt den droppa av på hushållspapper och salta medan den är varm. Fritera sedan knipplöken på samma sätt.

Potatis

  1. Koka potatisen i en kastrull med välsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
  2. När potatisen är ljummen så halvera den på längden. Tillsätt smör och 1 krm salt.

Dressing

  1. Blanda ihop senap, äggulor, citronsaft och citronskal i en bunke. Tillsätt olivoljan i en jämn tunn stråle under vispning. Rör i crème fraiche och salta.

Servering

  1. Bre ut rikligt med dressing i botten på tallriken. Fördela ut potatisen och toppa med lökarna.
  2. Toppa gärna potatissalladen med forellrom!