Krispig kyckling
Krispig kyckling
41 ingredienser
1 h
Riktigt krispig kyckling i hamburgerbröd tillsammans med krämig hamburgerdressing, coleslaw och fräsch gurka kan bara bli en succé till middag. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 1.
Ingredienser
- 4 kycklinglår
Rubb
- 1 msk salt
- 0,5 tsk senapspulver
- 0,5 tsk vitlökspulver
- 0,5 tsk cayennepeppar
- 0,5 tsk vitpeppar
- 100 g vetemjöl
Smet
- solrosolja (till stekning)
- 50 g vetemjöl
- 1 tsk havssalt
- 2 tsk paprika
- 1 tsk cayennepeppar
- 125 ml mjölk
- 1 msk chilisås
Hamburgerdressing
- 4 msk majonnäs
- citronsaft
- 1 msk chilisås
- 2 tsk ketchup
- tabasco (efter smak)
- 0,5 tsk paprika
- 1 tsk worcestersås
Slaw
- 0,25 vitkål, tunt strimlad (liten)
- 3 salladslökar, tunt skivade
- 4 msk majonnäs
- citronsaft
Tillbehör
- 4 briochebröd, rostade
- 2 gurkor, skivade
- havssalt
- malen svartpeppar
Chiliolja
- 4 schalottenlökar, tunt skivade
- 12 klyftor vitlök, tunt skivade
- 0,5-1 cm färsk ingefära, finhackad
- 450 ml olja
Kryddblandning
- 2 msk sichuanpeppar
- 2 msk malen spiskummin
- 1 msk fänkålsfrö
- 2 msk chiliflakes
- 2 stjärnanis
- 1 tsk salt
- 2 msk farinsocker
- 1 msk soja
Gör så här
Rubb
- Blanda ingredienserna till rubben i en stor skål. Tillsätt kycklingen och rör om tills det är jämnt fördelat.
- Täck över skålen och ställ i kylen i minst två timmar eller över natten.
Smet
- Fyll en kastrull till hälften med olja och värm till 180 grader.
- Klä en tallrik med hushållspapper och ställ åt sidan.
- Blanda mjölet med havssalt i en låg skål och ställ åt sidan.
- Blanda mjöl med paprikapulver och cayennepeppar. Blanda långsamt ner mjölken tills smeten är slät. Smaka av med chilisås, salt och peppar.
- Tillsätt kycklingbitarna i mjölblandningen och skaka av överskottet. Doppa sedan de mjölbelagda kycklingbitarna i smeten.
- Vänd kycklingbitarna i mjölblandningen igen och skaka av överflöd.
- Sänk ner kycklingbitarna i den heta oljan i omgångar och stek i 4–5 minuter på varje sida tills de är krispiga och gyllene.
- Ta upp kycklingbitarna efterhand med en hålslev och lägg på tallriken med hushållspapper.
Hamburgerdressing
- Medan kycklingen tillagas så gör hamburgerdressingen.
- Blanda majonnäs, citronsaft, chilisås, ketchup, tabasco, paprika och worcestersås i en liten skål.
Slaw
- Blanda ihop kål, salladslök, majonnäs och citronsaft i en separat skål. Använd händerna för att massera in vätskan i kålen.
- Avsluta med att krydda efter smak.
Tillbehör
- Värm briochebröd i en stekpanna på hög värme i någon minut eller tills de fått fina förkolnade märken på snittsidan.
- Lägg lite coleslaw på den undre brödhalvan följt av den krispiga kycklingen, gurkskivor, hamburgerdressing och toppa med brödlocket.
Chiliolja
- Lägg schalottenlök, vitlök och ingefära i en medelstor kastrull och låt sjuda på medelhög värme. Rör om regelbundet och koka försiktigt i 20 minuter, eller tills löken är knaprig.
Kryddblandning
- Lägg alla ingredienserna till kryddblandningen (förutom sockret) i en torr stekpanna. Låt steka på medelhög värme tills kryddorna är rostade och aromatiska.
- Häll blandningen i en mortel eller kaffekvarn. Tillsätt sockret och mixa till ett fint pulver.
- Blanda kryddblandning med soja och socker i en skål tills sockret har löst sig.
- Häll oljeblandningen genom en finmaskig sil över den knapriga schalottenlöken, vitlöken och ingefäran.
- Låt sedan svalna helt innan du blandar allt.
- Överför till burkar och täck med lock när det har svalnat helt. Blandningen håller i minst en månad och förvaras i kylen om den är öppnad.