Kreolsk gryta med chorizo, Jenny Warséns recept
Kreolsk gryta med chorizo, Jenny Warséns recept
20 ingredienser
40 m
"En gryta för både vardag och fest med en hel symfoni av smaker!" /Jenny
´
Ingredienser
- 600 g fläskfilé
- smör, att steka i
- salt
- vitpeppar
- 2 chorizokorvar
- 1 gul lök
- 1 röd paprika
- 10 champinjoner
- 2 dl crème fraîche
- 2,5 dl vispgrädde
- 1 dl vatten
- 2 msk koncentrerad oxfond (eller annan köttfond)
- 1 tsk kinesisk soja
- ev majsstärkelse
- 0,5 tsk torkad oregano
- 0,5 tsk torkad timjan
- 1 dl svarta oliver
- 1 dl syltlök
- färsk oregano, att garnera med
Till servering
- 4 port kokt ris
Gör så här
- Skär fläskfilén i små bitar. Fräs bitarna i smör i en gryta tills de är genomstekta. Krydda köttet med salt och peppar och flytta över det till en tallrik.
- Skär korv, lök, paprika och champinjoner i mindre bitar. Börja med att fräsa löken i några minuter och tillsätt sedan resten av det skurna. Låt fräsa i ytterligare någon minut och tillsätt köttet.
- Rör ner crème fraiche, grädde, vatten, fond och soja. Koka upp och låt grytan sjuda i cirka 10 minuter under lock. Önskar du en tjockare konsistens på grytan kan du reda av den med någon tesked majsstärkelse i några matskedar vatten.
- Blanda ner oregano och timjan, och smaka eventuellt av med lite salt och peppar. Rör ner oliver och syltlök och garnera eventuellt med färsk oregano.
- Servera tillsammans med kokt ris.