Kreolsk gryta med chorizo, Jenny Warséns recept

Kreolsk gryta med chorizo
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén porträtt
Jenny Warsén porträtt

Kreolsk gryta med chorizo, Jenny Warséns recept

20 ingredienser

40 m

"En gryta för både vardag och fest med en hel symfoni av smaker!" /Jenny

´

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • smör, att steka i
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 chorizokorvar
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 2 dl crème fraîche
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad oxfond (eller annan köttfond)
  • 1 tsk kinesisk soja
  • ev majsstärkelse
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 dl svarta oliver
  • 1 dl syltlök
  • färsk oregano, att garnera med

Till servering

  • 4 port kokt ris

Gör så här

  1. Skär fläskfilén i små bitar. Fräs bitarna i smör i en gryta tills de är genomstekta. Krydda köttet med salt och peppar och flytta över det till en tallrik.
  2. Skär korv, lök, paprika och champinjoner i mindre bitar. Börja med att fräsa löken i några minuter och tillsätt sedan resten av det skurna. Låt fräsa i ytterligare någon minut och tillsätt köttet.
  3. Rör ner crème fraiche, grädde, vatten, fond och soja. Koka upp och låt grytan sjuda i cirka 10 minuter under lock. Önskar du en tjockare konsistens på grytan kan du reda av den med någon tesked majsstärkelse i några matskedar vatten.
  4. Blanda ner oregano och timjan, och smaka eventuellt av med lite salt och peppar. Rör ner oliver och syltlök och garnera eventuellt med färsk oregano.
  5. Servera tillsammans med kokt ris.