Krämigt havreris med kokos, rödkål och jordnötter

koket.se
Krämigt havreris med kokos, rödkål och jordnötter
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Krämigt havreris med kokos, rödkål och jordnötter

14 ingredienser

35 min

Svenskt havreris får sig en smakskjuts från det thailändska köket och serveras med rostad rödkål, salta jordnötter, massor av koriander och sötsyrliga havtorn.

logo
Minska matsvinnet Paul Header

Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 300 g havreris
  • 2 burkar kokosmjölk (à 400 ml)
  • 3-4 cm färsk ingefära
  • 1 citrongräs
  • 1-2 msk fisksås (alt umamifond)
  • 1 gul lök
  • 1 grön chilifrukt
  • 0,5 rödkål
  • 1 dl rostade jordnötter (ekologiska)
  • 1 dl havtorn
  • 1 kruka färsk koriander
  • sesamolja
  • rapsolja
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Koka riset som pasta i 8 minuter. Häll av och spola i kallt vatten.
  3. Skala och riv ingefäran fint. Banka på citrongräset med baksidan av ett knivskaft.
  4. Värm upp kokosmjölk med ingefära, citrongräs och fisksås i en kastrull.
  5. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  6. Svetta lök och chili mjuk i olja i en kastrull. Tillsätt havreris och silad kokosmjölk. Sjud till krämig konsistens.
  7. Skär rödkålen i 1 cm tjocka skivor. Lägg på plåt, ringla över sesamolja och krydda med salt.
  8. Rosta i ugnen ca 8-10 minuter. .
  9. Servera rödkålen med krämigt kokosris. Toppa med rostade jordnötter, havtorn och koriander.

Tips! Havtorn går att hitta i butikens frysdisk för bär.