Krämiga vita bönor med rostade rotsaker

koket.se
Krämiga vita bönor med rostade rotsaker
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Krämiga vita bönor med rostade rotsaker

16 ingredienser

40 min

Underbart krämiga bänor med ugnsrostade rotfrukter. En perfekt vegomiddag i säsong!

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Vita bönor

  • 1 gul lök, skivad
  • 2 klyftor vitlök, skivad
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl crème fraîche
  • 400 g konserverade, vita små bönor (på burk eller på tetra)
  • olivolja
  • salt
  • peppar

rostade rotfrukter

  • 300 g morot, med skal
  • 300 g palsternacka, med skal
  • 300 g rotselleri, skalad
  • 0,5 citron, skalet

Garnering

  • 2 gulbetor
  • 50 g parmesanost, nyriven
  • 0,5 ask krasse
  • 1 kruka körvel

Gör så här

  1. Börja med gulbetorna. Skiva dem tunt på mandolin och lägg i isvatten fram till servering så att de blir krispiga.

Rostade rotfrukter

  1. Sätt ugnen 225 grader.
  2. Skär allt i mindre bitar. Blanda med olivolja och salt. Rosta i ugnen ca 30 minuter tills de är mjuka. Blanda med finrivet citronskal vid servering.

Krämiga bönor

  1. Fräs lök och vitlök i olivolja. Häll på vinet och koka ihop tills löken är mjuk. Rör ner crème fraiche och bönorna. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Placera rotsakerna i botten och toppa med bönor och gulbetor. Strö över rikligt med parmesan och njut!
  2. Glöm inte att matsortera skalet från rotsellerin för en mer hållbar matlagning, och njut av dina härliga vegorätt. /Köket-redaktionen