• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Krämiga chili-och jordnötsnudlar

Krämiga chili-och jordnötsnudlar
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Krämiga chili-och jordnötsnudlar

6 steg att laga

17 ingredienser

30 min

Jennie Walldéns recept på otroligt krämiga och lite heta nudlar med en hemgjord chiliolja och en sås på jordnötssmör.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 300 g vetenudlar (eller andra valfria nudlar)

Chiliolja

  • 1 dl neutral matolja
  • 6 klyfta vitlök, finhackade
  • 4 salladslökar, finhackade
  • 4-5 cm färsk ingefära, riven
  • 2 msk chiliflakes
  • 1 msk paprikapulver

Sås

  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl jordnötssmör
  • 0,5 dl risvinäger, eller balsamvinäger
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk strösocker

Topping

  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 1 romansallad, strimlad
  • 1 dl rostade jordnötter, grovt hackade
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • 1 kruka färsk koriander, finhackad

Gör så här

  1. Börja med att göra chilioljan. Värm oljan i en liten kastrull och lägg i vitlök och salladslök. Låt gå på medelvärme tills löken är mjuk och precis börjat få färg. Ta från värmen och lägg i ingefära, chiliflakes och paprikapulver. Rör om och ställ åt sidan.
  2. Blanda alla ingredienser till såsen. Fördela i botten på fyra djupa portionsskålar.
  3. Se till att all topping är förberedd och klar.
  4. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Lägg romansalladen i ett durkslag och häll av nudlarnas kokvatten i den, då blancheras salladen lätt.
  5. Lägg nudlar och sallad i skålarna med sås. Häll på chiliolja och toppa med salladslök, jordnötter, sesamfrön och koriander. Servera genast och låt alla själva röra om i sina skålar innan man hugger in på det goda!
  6. Glöm inte att matsortera rester från grönsaker och örter för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda nudelrätt. /Köket-redaktionen