Krämig tomatsoppa med vita bönor

Krämig tomatsoppa med vita bönor
Foto: Axel Öberg

Krämig tomatsoppa med vita bönor

2

9 ingredienser

20 m

Det här är nästan för enkelt (det behövs inte ens salt, buljongen är nog). Samt gott. Utgör också en rejäl bas för pastasås.

Den nya skåpmaten_omslag

Receptet är ur boken Den nya skåpmaten av Jenny Damberg, Ordfront förlag.

Ingredienser

portioner4
  • 500 g passerade tomater
  • 400 g cannellinibönor (eller stora vita bönor)
  • 0,5 dl gul lök, finhackad
  • 2 tsk vitlök, finhackad (eller vitlökspasta)
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk harissa
  • 2 grönsaksbuljongtärningar (eller 2 msk grönsaksfond)

Topping

  • 4 msk kapris
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Hacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en kastrull och stek först den gula löken, därefter vitlök och harissa. Krossa i buljongtärningen/rör ner fond och passerade tomater. Koka upp och sjud i någon minut.
  2. Häll av bönorna, rör ner dem, mixa med stavmixer eller i matberedare tills soppan är slät. Den blir rätt tjock. Hetta upp igen.
  3. Häll av kaprisen och stek i olivolja på medeltemperatur tills den blir krispig. Häll upp soppan i tallrikar, toppa med kapris och några droppar olivolja.
TIPS!
Den nya skåpmaten_omslag

Receptet är ur boken "Den nya skåpmaten"