• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Krämig risotto med gröna grönsaker

Krämig risotto med gröna grönsaker
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Krämig risotto med gröna grönsaker

8 steg att laga

18 ingredienser

40 min

Få saker slår en perfekt krämig risotto. Här är Tom Sjöstedts ljuvliga variant serverad med citron- och olivoljedressade grönsaker som broccoli, haricots verts och spenat. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Risotto

  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyfta vitlök, finhackade
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl risottoris (arborioris)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 l kycklingbuljong (vatten + tärning)
  • 100 g smör
  • 2 dl parmesanost, riven
  • salt
  • svartpeppar

Gröna grönsaker

  • 500 g broccoli
  • 400 g haricots verts
  • 50 g babyspenat
  • 1 kruka färsk bladpersilja, grovhackad
  • 0,5 citron, skalet
  • olivolja

Till servering

  • 0,5 ask krasse
  • parmesan, nyriven

Gör så här

  1. Risotto
    Fräs lök och vitlök i olivoljan försiktigt i en stekpanna.
  2. Häll i riset och fräs vidare utan det tar färg. Slå på vinet och låt det koka in. Häll på buljongen, ta lite i taget och låt den koka in innan du häller på mer.
  3. När riset är perfekt kokt, rör ner smöret. Stäng av värmen och tillsätt parmesanen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Gröna grönsaker
    Skär bort broccolibuketterna från stammen. Skiva stammen tunt på mandolin.
  5. Koka buketterna i saltat vatten snabbt. Ansa haricots verts. Koka också dem precis mjuka i saltat vatten.
  6. Blanda broccoli (hyvlad stam och buketter) och haricots verts med persilja, spenat, olivolja och citronskal.
  7. Bjud den nylagade risotton med de gröna grönsakerna.
  8. Glöm inte att matsortera skal lök och vitlök, persiljekvistar samt rester från citron för en mer hållbar matlagning, och njut av din krämiga risotto. /Köket-redaktionen