Krämig rabarbercheesecake

Krämig rabarbercheesecake
Foto: Eva Hildén
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Krämig rabarbercheesecake

10

8 steg att laga

9 ingredienser

30 + tid i kyl

Ljuvlig cheesecake med rabarber som både är enkel att baka och blir oemotståndligt god och fin.

Receptet är ur boken Cheesecakes och kladdkakor, Semic.

Ingredienser

portioner8 bitar
  • 250 g rabarber
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vatten

Cheesecake

  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 400 g färskost
  • 4 dl vispgrädde, rumstempererad
  • 4 blad gelatin, + kallt vatten

Garnering

  • hallonpulver

Gör så här

  1. Ansa rabarbern och skär en halv stjälk i tunna band längs med. Lägg banden i kylen och spara dem till garneringen.
  2. Skär resten av rabarbern i tunna skivor. Mät upp rabarber, socker och vatten i en liten panna och koka under omrörning tills sockret löser sig. Sjud ca 10 minuter. Låt rabarbern rinna av i en finmaskig sil, lägg den i en skål och låt svalna.
  3. Häll tillbaka den avrunna rabarbersaften i kastrullen och koka ihop tills den tjocknar till såskonsistens, 5–10 minuter. Låt kallna.
  4. Cheesecake
    Vispa äggulorna och sockret pösigt. Vispa i cream cheese.
  5. Vispa grädden och vänd ner i cream cheesesmeten.
  6. Lägg gelatinet i en djup tallrik och häll på kallt vatten så att det precis täcker. Låt stå i 5–8 minuter. Ta upp och krama ur gelatinbladen. Smält dem i 1 msk vatten på svag värme i en liten släpplättpanna. Blanda det smälta gelatinet i cream cheese- och gräddsmeten. Blanda i den avrunna rabarbern.
  7. Häll i en kakform, ca 1 1/2 liter. Täck med plastfilm och låt stelna i kylskåp 4–5 timmar, gärna över natten.
  8. Garnering
    Stjälp upp och garnera med de sparade rabarberbanden och sirapen. Sikta över lite hallonpulver
TIPS!
läs mer
Pasta med mangold, parmesan och valnötter

Laga mat på nyårsresterna

Ta tillvara på alla rester i kylskåpet - massor av tips!

Läs mer