Krämig rabarbercheesecake

Krämig rabarbercheesecake
Foto: Eva Hildén
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Krämig rabarbercheesecake

9 ingredienser

30 + tid i kyl

Ljuvlig cheesecake med rabarber som både är enkel att baka och blir oemotståndligt god och fin.

Receptet är ur boken Cheesecakes och kladdkakor, Semic.

Ingredienser

portioner bitar
  • 250 g rabarber
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vatten

Cheesecake

  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 400 g färskost
  • 4 dl vispgrädde, rumstempererad
  • 4 blad gelatin, + kallt vatten

Garnering

  • hallonpulver

Gör så här

  1. Ansa rabarbern och skär en halv stjälk i tunna band längs med. Lägg banden i kylen och spara dem till garneringen.
  2. Skär resten av rabarbern i tunna skivor. Mät upp rabarber, socker och vatten i en liten panna och koka under omrörning tills sockret löser sig. Sjud ca 10 minuter. Låt rabarbern rinna av i en finmaskig sil, lägg den i en skål och låt svalna.
  3. Häll tillbaka den avrunna rabarbersaften i kastrullen och koka ihop tills den tjocknar till såskonsistens, 5–10 minuter. Låt kallna.

Cheesecake

  1. Vispa äggulorna och sockret pösigt. Vispa i cream cheese.
  2. Vispa grädden och vänd ner i cream cheesesmeten.
  3. Lägg gelatinet i en djup tallrik och häll på kallt vatten så att det precis täcker. Låt stå i 5–8 minuter. Ta upp och krama ur gelatinbladen. Smält dem i 1 msk vatten på svag värme i en liten släpplättpanna. Blanda det smälta gelatinet i cream cheese- och gräddsmeten. Blanda i den avrunna rabarbern.
  4. Häll i en kakform, ca 1 1/2 liter. Täck med plastfilm och låt stelna i kylskåp 4–5 timmar, gärna över natten.

Garnering

  1. Stjälp upp och garnera med de sparade rabarberbanden och sirapen. Sikta över lite hallonpulver