Krämig linsdaal

Krämig linsdaal
Foto: Ulrika Ekblom

Krämig linsdaal

Av: Emma och Amelia på vegansk matlåda

Från: Nyhetsmorgon

25 ingredienser

45 m

”Den här grytan är inte bara värmande och god, utan också bra för de tre P:en, Planeten, Plånboken och Plötsligt uppstånden hunger. Okej vi erkänner, det tredje kanske var något framkrystat, men inte mindre sann för det.” /Emma och Amelia på vegansk matlåda

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök (stor)
  • 4 klyftor vitlök
  • ca 2 msk färsk ingefära, hackad
  • olja (till stekning)
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 dl röda linser, torkade
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ca 6 potatisar (små)
  • 1-2 morötter (stora)
  • 800 ml kokosmjölk
  • 3 msk garam masala
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk agavesirap (eller socker)
  • 1 limefrukt, saft och zest (ekologisk)
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • färsk koriander
  • crème fraîche (västbaserad)
  • limeklyfta
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Hacka lök, vitlök och ingefära och stek i olja i en panna tills det mjuknar. Lägg i tomatpurén och stek den hårt tills den börjat bränna fast något.
  2. Lägg i linser, vatten och buljongtärning och låt puttra i cirka 7 minuter tills linserna mjuknat.
  3. Skala och skär potatis och morötter i bitar, cirka 2 x 2 cm.
  4. Öppna kokosmjölksburkarna och gröp ur den feta delen med sked och lägg ned i blandningen. Spara kokosvattnet till senare.
  5. Mixa blandningen ordentligt när linserna är mjuka, tills du får en jämn, krämig sås.
  6. Tillsätt kryddorna, sirap och lime. Rör om på medelhög värme till en homogen sås. Använd resten av kokosvattnet om du vill ha en lösare konsistens.
  7. Om du har bråttom: Förkoka potatisen i 10 minuter. Annars: Lägg ned rotfrukterna i såsen och låt puttra på mycket låg värme i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera med färsk koriander, fraiche, pressad limesaft och sesamfrön.