Krämig laxpasta med tomater och örter

POPULÄRT
koket.se
Krämig laxpasta med tomat och örter
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Krämig laxpasta med tomater och örter

18 ingredienser

25 min

Vardagspasta med lax, örter och tomater i en underbart krämig sås på crème fraîche. Snabbt, enkelt och väldigt gott!

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde (alt mjölk)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 msk färsk gräslök, hackad
  • 1 msk färsk persilja, hackad
  • 1 msk färsk basilika, hackad
  • 1 msk citronskal, finrivet
  • 150 g körsbärstomater
  • smör, eller olja till stekning
  • svartpeppar

Till servering

  • 4 port färsk tagliatelle
  • parmesanost
  • rucolasallad

Gör så här

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i olja eller smör. När löken mjuknat och fått lite färg river du i vitlök, tillsätter tomatpuré och steker lite till.
  3. Rör sedan ner crème fraiche, grädde, dijonsenap, smulad buljongtärning, svartpeppar, örter och rivet skal från citron. Låt såsen koka upp och småkoka i 10 minuter.
  4. Tillsätt körsbärstomaterna och koka ytterligare ca 5 minuter.
  5. Skär laxen i tärningar och vänd försiktigt ner i såsen. Låt sjuda 3-5 minuter tills fisken är klar.
  6. Koka tagliatellen enligt anvisning på förpackningen.
  7. Häll av tagliatellen och servera med laxsåsen. Toppa med rucola och riven parmesanost.

Glöm inte att matsortera rester från lök, citron och örter för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda laxpasta. /Köket-redaktionen