Krämig jordärtskockssoppa med broccoli

21 röster
30 m
4

Värmande jordärtskockssoppa med prästost och vitt vin. Serveras med citronmasserad broccoli och frasiga surdegskrutonger. Enkel soppa som smakar lyxigt.

Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

Soppa

  • 300 g jordärtskocka, skalad
  • 1 gul lök, skivad
  • 2 klyftor vitlök, skalade
  • 30 g smör
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl kycklingbuljong
  • 4 dl grädde
  • 2 dl prästost, riven
  • 1 msk citronsaft

Broccoli

  • 600 g broccoli
  • 0,5 citron, skalet
  • 1 msk olivolja
  • salt

Krutonger på surdegsbröd

  • 100 g surdegsbröd
  • 1 dl matolja
  • salt

Garnering

  • dill
  • riven prästost

Gör så här

  1. Soppa
    Skär ner jordärtskocka, lök och vitlök i mindre bitar. Fräs i smör med timjan. Slå på vitt vin, buljong och grädde. Koka tills jordärtskockan är mjuk. Mixa soppan slät med prästost. Smaka av med citron och salt.
  2. Broccoli
    Ansa broccolin och dela buketterna i mindre bitar. Blanda med citronskal, olivolja och salt. Massera ordentligt. Skiva roten tunt på mandolin. Lägg i kallt vatten.
  3. Krutonger
    Bryt brödet i grova bitar. Rosta i stekpanna med oljan tills dom är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Salta innan servering.
  4. Servering
    Servera den varma soppan tillsammans med masserad broccoli, krutonger, dill och riven ost.
17 september 2015
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept