Krämig chokladglass med salt kolasås och jordnötter

koket.se
Krämig chokladglass med salt kolasås och jordnötter
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Krämig chokladglass med salt kolasås och jordnötter

9 ingredienser

40 min + 6 h i frysen

Galet god glass med choklad, kolarippel och saltrostade jordnötter. Konsistensen på glassen blir perfekt krämig trots att du gör den helt utan glassmaskin.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Salt kolasås

  • 2,25 dl strösocker
  • 1,25 dl vispgrädde
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 krm salt

Chokladglass

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk kondenserad mjölk sötad
  • 5 msk kakao
  • 100 g mörk choklad (55 % kakaohalt)
  • 1,5 dl salta jordnötter

Gör så här

Salt kolasås

  1. Häll sockret i en rymlig, tjockbottnad kastrull. Värm upp sockret på på medel till hög värme på spisen.
  2. Rör försiktigt i sockret då och då med en träslev tills allt socker har smält och blivit gyllenbrunt.
  3. När allt socker smält tar du bort kastrullen från värmen och har ner lite smör i taget under kraftig omrörning.
  4. Tillsätt grädden i en tunn stråle under konstant omrörning och ha sedan ner saltet.
  5. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt småkoka i 4-5 minuter eller tills den nått 107 grader.
  6. Ta bort kastrullen från värmen och häll upp såsen i en värmetålig burk. Låt svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du har den i glassen.

Chokladglass

  1. Grovhacka den mörka chokladen och smält den över ett vattenbad. Låt svalna helt och hållet men fortfarande vara rinnig innan du har den i glassen.
  2. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med hjälp av en elvisp.
  3. Tillsätt sötad kondenserad mjölk, kakao och smält choklad. Vispa ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp chokladglassen i en brödform som rymmer minst 1,5 liter. Ringla ner salt kolasås och grovhackade jordnötter. Plasta in formen och låt stelna i frysen i minst 6 timmar innan du serverar den.