Krämig bönröra med vitlöksfrästa tomater
Krämig bönröra med vitlöksfrästa tomater
13 ingredienser
35 m
Den här krämiga bönröran med vitlöksfrästa tomater och surdegsbröd gör sig riktigt bra en härlig sommardag.
Se Therese Elgquist laga receptet

Ingredienser
Vitlöksfrästa tomater
- 500 g körsbärstomater
- 4 klyftor vitlök
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- ca 1 dl färsk basilika
- flingsalt
Bönröra
- 1 förp vita bönor (stora)
- 1 msk tahinipasta (ljus)
- 2 msk vatten
- salt
Servering
- färsk basilika
- pinjenötter
- surdegsbröd
Gör så här
Vitlöksfrästa tomater
- Värm ugnen till 175 grader.
- Lägg tomaterna i en ugnsfast form.
- Skala och dela vitlöksklyftorna på mitten och lägg dem bredvid tomaterna. Ringla över olja och balsamvinäger samt strö över lite salt.
- Baka i mitten av ugnen i 25 minuter tills tomaterna är helt mjuka. Rör runt ett par gånger under tiden.
Bönröra
- Häll av och skölj de vita bönorna.
- Mixa bönorna med tahini och vatten med en stavmixer tills det är slätt och krämigt, smaka av med salt.
- Tillsätt eventuellt lite mer vatten för en lösare röra.
Servering
- Mosa vitlöksklyftorna från ugnen med en gaffel.
- Hacka basilikan grovt och blanda ner i tomat- och vitlöksblandningen.
- Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de får en gyllene färg.
- Bred ut röran på ett fat så att du får en krater i mitten. Toppa med tomaterna och ringla över skyn.
- Strö över pinjenötter samt basilika och servera med surdegsbröd.