Köttfärssås med kycklinglever

Köttfärssås med kycklinglever

Av: Richard Tellström

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

40 m

Den här köttfärssåsen passar perfekt att servera till pasta, men även till att blanda ner i en risotto. Den går att variera i det oändliga vilket gör den till en perfekt vardagsrätt. Tärnad paprika kan stekas och blandas i, eller vitlök efter egen smak. Vill man göra köttfärssåsen extra svensk så kan man tillsätta en deciliter vispgrädde (eller crème fraiche) och låt det koka med i såsen några minuter.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök (eller 2 mindre lökar)
  • 300 g nötfärs
  • 4 kycklinglevrar
  • 0,66 förp tomatpuré (tub)
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 sardeller
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk torkad salvia
  • vitpeppar
  • strösocker
  • vatten

Gör så här

  1. Börja med att steka löken gyllengul. Lägg sedan löken åt sidan.
  2. Stek köttfärsen så den får stekyta. Lägg sedan även färsen åt sidan.
  3. Stek därefter kycklinglevern så den får stekyta. Finhacka den sedan.
  4. Stek och rosta tomatpurén några minuter under omrörning.
  5. Häll de krossade tomaterna på tomatpurén i stekpannan. Häll tillbaka den stekta löken, färsen och kycklinglevern samt sardellerna.
  6. Krydda med lagerblad, salvia, vitpeppar och socker. Späd med vatten till önskad konsistens. Låt koka samman under lock och svag värme i 25-30 minuter, och smaka av i slutet om det behövs mer salt.
  7. Späd med mer vatten om alltför mycket vätska kokat bort. Under tiden kokas valfri pasta eller ris.