Köttfärsgratäng med potatis och vitt vin
Köttfärsgratäng med potatis och vitt vin
14 ingredienser
En utmärkt bjudrätt som går enkelt att förbereda och som sköter sig själv i ugnen. En gratäng med köttfärs, vitt vin, lök och potatis- svårare än så behöver det inte vara.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 1 kg mjölig potatis
- 700 g nötfärs
- 2 gula lökar, finhackade
- smör, att steka i
- 2 msk vetemjöl
- 2 burkar finkrossade tomater
- 2 köttbuljongtärningar
- 2 tsk salt
- 1 krm riven muskotnöt
- 3 dl vitt vin
- salt
- svartpeppar, nymalen
- 2 dl vispgrädde
- 200 g Västerbottensost, riven
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smör i en stekpanna.
- Tillsätt köttfärsen och bryn den.
- Strö över vetemjöl och rör om.
- Vänd ner allt i en större kastrull. Häll på vinet och och tillsätt krossade tomater, smulad buljongtärning, salt, svartpeppar och riven muskot. Låt koka ca 10 minuter.
- Skala potatisen och skär i tunna skivor.
- Smörj botten på en ugnssäker form. Varva köttfärssås och potatis i formen, salta och peppra mellan varven. Avsluta med ett lager köttfärssås, häll på grädden och strö över riven Västerbottensost.
- Sätt in i ugnen ca 60 minuter tills potatisen är mjuk rakt igenom. Känn med provsticka.
- Ta ut gratängen och låt den svalna något innan den vid servering skärs i bitar.
- Servera potatisgratängen med créme fraiche vid sidan om samt en grönsallad med tomat och gurka i vinägrett.