Köttfärsgratäng med potatis och vitt vin

POPULÄRT
koket.se
Köttfärsgratäng med potatis och vitt vin König
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Köttfärsgratäng med potatis och vitt vin

14 ingredienser

En utmärkt bjudrätt som går enkelt att förbereda och som sköter sig själv i ugnen. En gratäng med köttfärs, vitt vin, lök och potatis- svårare än så behöver det inte vara.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 kg mjölig potatis
  • 700 g nötfärs
  • 2 gula lökar, finhackade
  • smör, att steka i
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 burkar finkrossade tomater
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 2 tsk salt
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 3 dl vitt vin
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g Västerbottensost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smör i en stekpanna.
  3. Tillsätt köttfärsen och bryn den.
  4. Strö över vetemjöl och rör om.
  5. Vänd ner allt i en större kastrull. Häll på vinet och och tillsätt krossade tomater, smulad buljongtärning, salt, svartpeppar och riven muskot. Låt koka ca 10 minuter.
  6. Skala potatisen och skär i tunna skivor.
  7. Smörj botten på en ugnssäker form. Varva köttfärssås och potatis i formen, salta och peppra mellan varven. Avsluta med ett lager köttfärssås, häll på grädden och strö över riven Västerbottensost.
  8. Sätt in i ugnen ca 60 minuter tills potatisen är mjuk rakt igenom. Känn med provsticka.
  9. Ta ut gratängen och låt den svalna något innan den vid servering skärs i bitar.
  10. Servera potatisgratängen med créme fraiche vid sidan om samt en grönsallad med tomat och gurka i vinägrett.