Köttfärsfyllda filodegsrullar - burek
Köttfärsfyllda filodegsrullar - burek
10 ingredienser
1 h
Populär rätt som har sitt ursprung i Anatolien, Turkiet. Rullarna går även att göra med spenat-, ost eller svampfyllning och kan penslas med antingen olja eller smör. Själv föredrar jag smör.
Ingredienser
- 1 förp filodeg, kyld på rulle (à ca 500 g)
Fyllning
- 1 gul lök, stor
- 500 g nötfärs
- 2 msk solrosolja
- 1 tsk svartpeppar, nymalen
- 1 tsk malen kryddpeppar
- 1 tsk malen kanel
- 1 msk sumak
- 1 tsk salt
Till pensling
- ca 0,5 dl solrosolja, eller 50 g smält smör
Gör så här
- Värm ugnen till 175 grader, varmluft.
- Skala och hacka löken fint. Stek färsen tillsammans med lökhacket i olja i en panna i 3–4 minuter. Tillsätt kryddorna när färsen har fått fin färg, smaka av med salt och låt fyllningen svalna.
- Lägg fyra ark filodeg ovanpå varandra och dela dem sedan i cirka 20 × 20 cm stora bitar.
- Lägg på 3–4 matskedar av fyllningen på varje filodegsbit, vik in kanterna och rulla ihop till en rulle.
- Pensla rullarna med olja eller smält smör och baka i ugnen i 20–30 minuter, tills de blir gyllene och krispiga.
- Servera som varmrätt med en god tabbouleh och hummus eller på ett buffébord.