Köttbullar på klassiskt vis

17 röster
20 m
4-6
Köttbullar på klassiskt vis
Foto: Pål Allan

Receptet är ur boken Husmanskost av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske.

husmanskost_omslag

”Köttbullar som varmrätt borde vara Sveriges nationalrätt. Att blanda fläsk i färsen är för många en välbevarad hemlighet, men en förutsättning för riktigt goda köttbullar.” /Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

Visa mer
20 m
4-6

Du behöver

  • 2 lökar, finhackade smörkokta
  • smör
  • 1 dl ströbröd (uppblött i mjölk)
  • 3 dl mjölk
  • 1 kg blandfärs
  • 18 g salt
  • peppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 ägg
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Svetta löken i smör och kyl sedan ner.
  2. Blötlägg ströbröd i mjölk minst en kvart. Rör om ett par gånger.
  3. Blanda blandfärsen med salt, peppar och senap. Knäck i äggen och rör om tills smeten blivit homogen. Tillsätt ströbröd- och mjölkblandningen. Vänd sist i löken.
  4. Forma till köttbullar och stek i stekpanna eller i långpanna i ugn. Samma recept fungerar bra till både pannbiff och köttfärslimpa.
Tips!
husmanskost_omslag

Receptet är ur boken "Husmanskost"

Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...