Köttbullar på 3 sorters färs

Köttbullar på 3 sorters färs
Foto: TV4
Benjamin Ingrosso
Benjamin Ingrosso

Köttbullar på 3 sorters färs

16 ingredienser

45 min

Saftiga och fantastiskt goda köttbullar gjorda av kocken Niklas Ekstedt efter den legendariska kocken Tore Wretmans mammas recept. Tips! Här hittar du ett klassiskt recept på pressgurka.

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 3 skivor vitt bröd
  • 200 g nötfärs
  • 100 g kalvfärs
  • 100 g fläskfärs
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 gul lök
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Gräddsås

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • ev 1 krm collorit

Till servering

  • potatismos
  • pressgurka
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Bryt brödet i mindre bitar (ta bort ev kanter om de är hårda) och lägg i en bunke. Tillsätt grädden och låt stå och dra. När brödet börjar luckras upp så mosa det med en gaffel i bunken.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig i smör i en stekpanna.
  3. Blanda färserna ordentligt i en bunke. Lägg i löken och brödmassan samt ägg. Krydda med salt och peppar. Blanda allt väl. Rulla köttbullar av smeten.
  4. Stek köttbullarna i omgångar på medelvärme i smör i en stekpanna med höga kanter. Lägg köttbullarna åt sidan.
  5. Tillsätt grädde, kalvfond och ev collorit i pannan. Låt koka ihop något. Lägg tillbaka köttbullarna i pannan och koka ihop med såsen. Smaka av med salt och peppar. Det går också bra att servera sås och köttbullar separat om man föredrar det.
  6. Servera med potatismos, pressgurka och lingon.