Köttbullar med potatisstomp, gräddsås och pressgurka

20 röster
1 h
4
Köttbullar med potatisstomp, gräddsås och pressgurka
1 h
4

Du behöver

Köttbullar

  • 500 g blandfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 kryddpepparkorn (alt 1 krm malen)
  • 15 svartpepparkorn (alt 3 krm malen)
  • 1 gul lök
  • 1,5 tsk salt

Gräddsås

  • 3 msk kalvfond (koncentrerad)
  • 3-4 ansjovisfiléer
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Potatisstomp

  • 600 g potatis
  • 3 msk smör
  • 3 msk crème fraîche
  • ev mjölk

Pressgurka

  • 1 gurka
  • 2 tsk salt
  • 3 msk ättiksprit 12 %
  • 150 g strösocker
  • 0,5 dl färsk persilja, hackad
  • 1 msk färsk mynta, hackad

Gör så här

  1. Köttbullar
    Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda ströbröd, mjölk och ägg i en skål och låt stå och dra några minuter.
  3. Stöt krydd- och svartpepparkorn i en mortel.
  4. Hacka eller riv löken fint och blanda med ströbrödsblandningen, färsen, kryddorna och saltet. Blanda inte färsen för länge för då kan den bli seg.
  5. Istället för att rulla till bullar för hand använder jag en spritspåse. Doppa handen i vatten och forma fingrarna till en skål. Spritsa lite av smeten ner i handen och forma lätt till en liten bulle. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Tillaga köttbullarna ca 10 minuter i ugnen, ugnstillagningen gör att det håller sin fina form. Stek dem därefter färdigt i en stekpanna.
  7. Gräddsås
    I stekpannan som du har använt till att steka köttbullarna i så tillsätt nu fond, ansjovis, svartvinbärsgelé, vatten och vispgrädde. Koka samman till en härlig gräddsås. Smaka av med salt och peppar.
  8. Potatisstomp
    Koka potatisen mjuk och häll av vattnet. Tillsätt smör och crème fraiche. Slå samman till ett fast mos och smaka av med salt och peppar.
  9. Pressgurka
    Skiva gurkan riktigt tunt med en mandolin eller osthyvel.
  10. Salta och lägg gurkan i press. Har du ont om tid kan du trycka eller massera ut vattnet ur gurkan med händerna. Låt gurkan ligga kvar i vätskan.
  11. Blanda samman övriga ingredienser och slå över gurkan. Vänd runt. Låt stå kallt i ca 30 minuter före servering.
  12. Gurkan håller i några dagar i kylen i en lufttät burk.
  13. Servera köttbullarna med gräddsås, potatisstomp och pressgurka.
  14. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna och ägg för en mer hållbar matlagning, och njut av dina köttbullar. /Köket-redaktionen
30 maj 2020