Köttbullar med potatisstomp, gräddsås och pressgurka
Köttbullar med potatisstomp, gräddsås och pressgurka
25 ingredienser
1 h
Favoriträtten gjord från grunden. Köttbullarna görs smidigt med spritspåse och tillagas sen i ugnen för att kort stekas i panna för yta. Bjud med de klassiska tillbehören gräddsås och pressgurka.
Se Tareq Taylor laga receptet

Ingredienser
Köttbullar
- 500 g blandfärs
- 1 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 ägg
- 2 kryddpepparkorn (alt 1 krm malen)
- 15 svartpepparkorn (alt 3 krm malen)
- 1 gul lök
- 1,5 tsk salt
Gräddsås
- 3 msk kalvfond (koncentrerad)
- 3-4 ansjovisfiléer
- 1 msk svartvinbärsgelé
- 1 dl vatten
- 2 dl vispgrädde
- salt
- peppar
Potatisstomp
- 600 g potatis
- 3 msk smör
- 3 msk crème fraîche
- ev mjölk
Pressgurka
- 1 gurka
- 2 tsk salt
- 3 msk ättiksprit 12 %
- 150 g strösocker
- 0,5 dl färsk persilja, hackad
- 1 msk färsk mynta, hackad
Gör så här
Köttbullar
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Blanda ströbröd, mjölk och ägg i en skål och låt stå och dra några minuter.
- Stöt krydd- och svartpepparkorn i en mortel.
- Hacka eller riv löken fint och blanda med ströbrödsblandningen, färsen, kryddorna och saltet. Blanda inte färsen för länge för då kan den bli seg.
- Istället för att rulla till bullar för hand använder jag en spritspåse. Doppa handen i vatten och forma fingrarna till en skål. Spritsa lite av smeten ner i handen och forma lätt till en liten bulle. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Tillaga köttbullarna ca 10 minuter i ugnen, ugnstillagningen gör att det håller sin fina form. Stek dem därefter färdigt i en stekpanna.
Gräddsås
- I stekpannan som du har använt till att steka köttbullarna i så tillsätt nu fond, ansjovis, svartvinbärsgelé, vatten och vispgrädde. Koka samman till en härlig gräddsås. Smaka av med salt och peppar.
Potatisstomp
- Koka potatisen mjuk och häll av vattnet. Tillsätt smör och crème fraiche. Slå samman till ett fast mos och smaka av med salt och peppar.
Pressgurka
- Skiva gurkan riktigt tunt med en mandolin eller osthyvel.
- Salta och lägg gurkan i press. Har du ont om tid kan du trycka eller massera ut vattnet ur gurkan med händerna. Låt gurkan ligga kvar i vätskan.
- Blanda samman övriga ingredienser och slå över gurkan. Vänd runt. Låt stå kallt i ca 30 minuter före servering.
- Gurkan håller i några dagar i kylen i en lufttät burk.
- Servera köttbullarna med gräddsås, potatisstomp och pressgurka.
Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna och ägg för en mer hållbar matlagning, och njut av dina köttbullar. /Köket-redaktionen