Köttbullar med potatispuré och gräddsås

Köttbullar, potatispuré, gräddsås, inlagd gurka och rårörda lingon
Foto: TV4
Amanda Wiger
Amanda Wiger

Köttbullar med potatispuré och gräddsås

4

22 ingredienser

1 h

Ingredienser

portioner

Potatispuré

  • 300 g mjölig potatis
  • 50 g smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • salt
  • peppar

Köttbullar

  • 300 g blandfärs
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg

Rårörda lingon

  • 1,5 dl lingon
  • 0,5-1 msk strösocker

Inlagd gurka

  • 3 msk vinäger
  • 6 msk strösocker
  • 9 msk vatten
  • 0,5 gurka, liten

Gräddsås

  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 tsk japansk soja
  • salt
  • peppar
  • ev citron

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk.
  2. Blanda vinäger, vatten och socker tills sockret löst upp sig. Skiva gurkan tunt, gärna på mandolin. Blanda gurkan i lagen och låt stå till servering.
  3. Blanda socker och lingon. Rör runt då och då så sockret löser upp sig. Mosa eventuellt några av lingonen om det inte finns tillräckligt med vätska för sockret att lösa upp sig i.
  4. Finhacka löken och stek i smör tills den mjuknar. Blanda ströbröd och vispgrädde och låt stå några minuter.
  5. Blanda färs, ägg, ströbrödsblandningen, stekt lök med salt och peppar. Gör ett stekprov, dvs gör en liten testköttbulle för att se om kryddningen är tillräcklig.
  6. Rulla och stek köttbullarna. Lyft ur köttbullarna och deglacera pannan genom att tillsätta en skvätt vatten för att få med de goda smakerna från stekningen. Gå sedan i med vispgrädde, koka upp och låt puttra. Smaka av med soja, salt, peppar och eventuellt lite vinäger eller citron för att justera syran.
  7. Värm vispgrädde och mjölk i en kastrull. Häll under tiden av vattnet från potatisen och låt potatisen ånga av en liten stund i kastrullen för att undvika ett för vattnigt mos. Pressa potatisen med potatispress och blanda i lite gräddmjölk i taget till önskad konsistens. I med en rejäl klick smör och smaka av med generösa mängder salt och peppar.
  8. Servera köttbullara med puré, gräddsås, lingon och inlagd gurka.