Köttbullar med potatismos och gräddsås

NYHET
Köttbullar med potatismos och gräddsås
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Köttbullar med potatismos och gräddsås

22 ingredienser

Catarina König bjuder här på sin bästa variant av en riktig svensk husmansklassiker – köttbullar med potatismos, gräddsås, rprörda lingon och inlagd gurka.

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 500 g blandfärs
  • 1 gul lök, finriven
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar, nymalen
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • smör, att steka i

Potatismos

  • 800 g mjölig potatis
  • 2 dl mjölk
  • 0,5-1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 0,5-0,75 tsk salt
  • 1-2 krm vitpeppar

Gräddsås

  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm kinesisk soja
  • svartpeppar, nymalen

Tillbehör

  • rårörda lingon
  • inlagd gurka

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Skala och riv löken på fina sidan av järnet ned i en bunke.
  3. Rör i ett ägg, vispgrädde, ströbröd, salt, vitpeppar och svartpeppar. Låt dra ca 5 minuter.
  4. Gå i med blandfärsen och rör ihop till en jämn smet.
  5. Rulla smeten till fina köttbullar, det blir ca 25-30 stycken.
  6. Smält samman mjölk, grädde och smör i en kastrull på sidan av. Låt det bli varmt.
  7. Häll av vattnet från potatisen och pressa den genom en potatisppress eller sil. Vänd ner gräddmjölken och rör ihop till ett fint mos. Smaka av med salt, vitpeppar och svartpeppar.
  8. Hetta upp en stekpanna med smör. Stek köttbullarna på medelhög värme tills de precis är genomstekta. När köttbullarna är klara, ta upp och lägg på ett fat.
  9. Tillsätt vatten och koncentrerad kalvfond i stekpannan. Rör med en visp i botten så alla goda smaker kommer fram. Låt koka ned till hälften.
  10. Häll i vispgrädden och soja och låt reducera (koka ihop) till en fin sås. Inte för tjock, inte för tunn. Smaka av med nymalen svartpeppar.
  11. Servera köttbullarna med potatismos, gräddsås, rårörda lingon och inlagd gurka.