Köttbullar i tomatsås med hemgjord lyxpasta

Köttbullar i tomatsås med hemgjord lyxpasta
Foto: TV4

Köttbullar i tomatsås med hemgjord lyxpasta

Av: Stefan och Jonas - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1 h 30 m

Lyxiga smaker från Italien. Parmesanpasta med smakrika köttbullar, mustig tomatsås och basilikaolja!

Dryck: Amarone della Valpolicella

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lyxpasta

  • 4,5 äggulor
  • 1 ägg
  • 200 g durumvetemjöl
  • 1,5 l vatten, att koka pastan i
  • 1 msk smör
  • 1 dl parmesanost, färskriven

Köttbullar

  • 400 g kalvfärs
  • 2 tunna skivor vitt bröd, utan kant
  • 1 kruka persilja, hackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 50 g parmesanost, färskriven
  • 2 ägg
  • salt
  • peppar
  • vetemjöl
  • olja, till stekning

Tomatsås

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja, till stekning
  • 1,5 dl vitt vin (eller vitt matlagningsvin)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1-2 msk kycklingfond (eller grönsaksfond)
  • 200 g hela konserverade tomater
  • 0,5 krm strösocker

Basilikaolja

  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 dl olja

Gör så här

Pasta

  1. Knåda ihop ägg och durumvete till en fin deg och låt vila.
  2. Forma till önskad spagetti i pastamaskinen. Om du inte har en pastamaskin går det att kavla ut till tunna plattor och sen skära ut pastastänger med en vass kniv till önskad storlek.
  3. Koka pastan i 2-3 minuter. När det börjar närma sig servering.
  4. Blanda smör och parmesanost i en bunke och ta upp pastan med en hålslev. Låt den inte rinna av utan få med lite pastavatten i bunken. Slunga sedan runt pastan i blandningen och du får en underbart god sås med pastan.
  5. Tag en lång matpincett och forma pastan med handen till vackra runda bollar.

Köttbullar

  1. Lägg färsen i en bunke Smula brödet och tillsätt smulorna, hackad persilja, vitlök, hälften av den rivna osten och äggen. Arbeta färsen väl och smaka av med salt och peppar.
  2. Rulla färsen sedan till valnötsstora bollar och vänd den sedan i lite mjöl. Stek köttbullarna i lite olja.

Tomatsås

  1. Stek lök och vitlök på svag värme utan att det tar färg, tillsätt resterande ingredienser förutom sockret. Låt allt koka ihop så att syran ur vinet ska kokas bort.
  2. Tillsätt lite socker mer eller mindre för att få en rund smak på allt. Socker tar bort strävheten i kokta tomater.
  3. Mixa ingredienserna till basilikaoljan och häll i lite basilikaolja i såsen. Blanda i köttbullarna (utan stekfettet) och låt koka samman lite tills pastan är klar.
  4. Servera allting tillsammans och toppa med resten av den rivna parmesanosten och ringla över lite basilikaolja.