• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Köttbullar i jordnötssås

Köttbullar med jordnötssås
Foto: Ulrika Ekblom
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Köttbullar i jordnötssås

4 steg att laga

20 ingredienser

30 min

Saftiga köttbullar fulla med smak. När de är stekta och blandade med jordnötssåsen ser de lustigt nog nästan ut som våra klassiska svenska köttbullar i gräddsås.

läs mer
Veckans matsedel omslag

Veckans matsedel

Receptet kommer från Zeinas bok "Veckans matsedel", Bonnier Fakta.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 500 g kycklingfärs
  • 2 salladslökar, finhackade
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2 klyfta vitlök, pressade
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 tsk chilipulver (kan uteslutas)
  • 1 tsk salt
  • olja (till stekning)
  • 2 krm svartpeppar

Jordnötssås

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • olja, till stekning
  • 1 tsk röd currypasta (eller sambal oelek)
  • 1 dl crunchy jordnötssmör, osötat
  • 1 förp kokosmjölk, ca 400 ml
  • 1 msk soja
  • salt

Servering

  • kokt ris, gärna jasmin
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna.
  2. Låt smeten stå och svälla i 10 minuter. Rulla små köttbullar av smeten. Hetta upp olja i en stor stekpanna på medelvärme och stek köttbullarna i 10–12 minuter, eller tills de är helt genomstekta. Ställ stekpannan åt sidan.

  3. Finhacka lök och vitlök till såsen. Hetta upp olja i en liten kastrull och fräs lök och vitlök tills löken har mjuknat. Tillsätt röd curry och fräs i några sekunder. Sänk värmen och rör ner jordnötssmör, kokosmjölk, soja och salt efter smak. Låt såsen puttra i 3–5 minuter under omrörning, se till så att såsen inte bränner fast i botten. Håll såsen över köttbullarna i pannan och låt blandningen puttra i cirka 10 minuter.
  4. Servera med ris och koriander.