Kött- och njurpaj

Kött- och njurpaj
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kött- och njurpaj

21 ingredienser

Kött- och njurpaj. En traditionell engelsk rätt (Steak and Kidney pie) som serveras med kokta grönsaker.

Ingredienser

portioner

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 4 msk vatten, iskallt

Fyllning:

  • 700 g bog (eller högrev av nöt)
  • 175 g njure av nöt
  • 0,5 dl vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar
  • 25 g smör
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 100 g små hela champinjon
  • 1,5 dl oxbuljong
  • 1,5 dl mörk öl
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 msk worcestersås
  • 1 msk tomatpuré

Till pensling:

  • mjölk

Till servering:

  • potatis, kokt
  • grönsaker, kokta

Gör så här

Kött- och njurpaj

Deg: Arbeta in mjölet i smöret med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop det till en deg. Låt vila kallt medan stuvningen lagas.

Stuvning: Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Putsa njurarna och hacka dem. Blanda mjölet med salt och peppar. Vänd ner kött- och njurbitarna. Skala och hacka löken och vitlöken och fräs i smör. Höj värmen och tillsätt köttblandningen och bryn den. Lägg i champinjonerna och låt dem brynas med. Rör ner buljongen och ölet, lite i taget. Tillsätt lagerblad, timjan, Worcestershiresås och tomatpuré till stuvningen. Sätt på lock och sjud i ca 1 1/2 timme. Rör om då och då. Häll sedan stuvningen i en smord ugnsform med kant, ca 1 1/2 liter.

  1. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen 5 cm större än pajformen är vid. Skär ut en remsa lika bred och lång som kanten på formen. Fukta formens kant innan degkanten sätts på. Pensla sedan degkanten innan deglocket läggs över. Tryck fast degen och putsa kanten. Forma blad av putsbitarna till garnering. Pensla deglocket med mjölk och gör några små lufthål. Grädda pajen i ca 40 minuter.