Kött å sås å putäter

1h 15m
4
Kött å sås å putäter
Foto: TV4

Oxfilé serveras med potatis, smaksatt med parmesan, och mustig sherrysås.

Dryckesförslag:

Appassimento, Ca Marrone, Organic Wine, Nr 73570

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

20 september 2017
1h 15m
4

Du behöver

  • 700 g oxfilé
  • salt
  • peppar

Potatisrosor

  • 1 kg mjölig potatis
  • 50 g parmesanost
  • 0,75 dl mjölk
  • 1 äggula
  • 1 krm paprikapulver

Sherrysås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 tsk margarin
  • 2 dl sherry
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk stark senap
  • Ev. lite cayennepeppar och 1 tsk citronsaft

Garnering

  • sockerärtor

Gör så här

  1. Potatisrosor
    Skala potatisen och skär dem i småbitar.
  2. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Riv parmesanosten.
  5. Häll av vattnet och mosa potatisen med elvisp.
  6. Rör ned mjölk och äggula till lagom konsistens, den ska vara ganska tjock så att den går att spritsa.
  7. Rör ned parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
  8. Spritsa ut toppar på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Pudra över 1 krm paprikapulver och gratinera i 20 min.
  10. Sherrysås
    Hacka löken fint och fräs i margarinet så att löken blir mjuk och glansig
  11. Häll på sherryn och koka ihop någon minut.
  12. Rör ned crème fraiche och senap.
  13. Koka ihop och krydda efter smak.
  14. Oxfilé
    Skär köttet i bitar om ca 150–175g/bit.
  15. Salta och peppra.
  16. Stek i grillpanna 2–3 minuter per sida.

  17. Servering
    Servera oxfilén med potatisrosor, sherrysås och garnera med några sockerärtor.
Kommentera receptet

Fler goda recept