Kött å sås å putäter

Kött å sås å putäter
Foto: TV4

Kött å sås å putäter

Av: Gunilla - Tibro

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1h 15m

Oxfilé serveras med potatis, smaksatt med parmesan, och mustig sherrysås.

Dryckesförslag:

Appassimento, Ca Marrone, Organic Wine, Nr 73570

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 700 g oxfilé
  • salt
  • peppar

Potatisrosor

  • 1 kg mjölig potatis
  • 50 g parmesanost
  • 0,75 dl mjölk
  • 1 äggula
  • 1 krm paprikapulver

Sherrysås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 tsk margarin
  • 2 dl sherry
  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 tsk stark senap
  • cayennepeppar
  • 1 tsk citron, saft

Garnering

  • sockerärtor

Gör så här

Potatisrosor

  1. Skala potatisen och skär dem i småbitar.
  2. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Riv parmesanosten.
  5. Häll av vattnet och mosa potatisen med elvisp.
  6. Rör ned mjölk och äggula till lagom konsistens, den ska vara ganska tjock så att den går att spritsa.
  7. Rör ned parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
  8. Spritsa ut toppar på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Pudra över 1 krm paprikapulver och gratinera i 20 min.

Sherrysås

  1. Hacka löken fint och fräs i margarinet så att löken blir mjuk och glansig
  2. Häll på sherryn och koka ihop någon minut.
  3. Rör ned crème fraiche och senap.
  4. Koka ihop och krydda efter smak.

Oxfilé

  1. Skär köttet i bitar om ca 150–175g/bit.
  2. Salta och peppra.
  3. Stek i grillpanna 2–3 minuter per sida.

Servering

  1. Servera oxfilén med potatisrosor, sherrysås och garnera med några sockerärtor.