Koreansk ryggbiff, gochujanghollandaise och kimchi-ish

POPULÄRT
Koreansk ryggbiff, gochujanghollandaise och kimchi-ish
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Koreansk ryggbiff, gochujanghollandaise och kimchi-ish

29 ingredienser

1 h 30 min

Jennie Walldén, vinnare av Sveriges mästerkock 2013, lagar här sin signaturrätt. En härlig mix av det koreanska och svenska köket.

Ingredienser

portioner
  • 600 g ryggbiff, i bit (gärna hängmörad)

Bulgogimarinad

  • 4 msk koreansk soja, eller japansk
  • 2 klyftor vitlök, riven
  • 1 msk sesamolja
  • 1,5 msk ljust muscovadosocker
  • 0,5 päron, rivet
  • 1,5 msk sake, eller torrt vitt vin

Gochujanghollandaise

  • 250 g smör
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk mirin
  • 3 msk risvinäger
  • 2 msk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 1,5 msk vit misopasta
  • 2 äggulor
  • 1 tsk sesamolja

Kimchi-ish

  • 1 kålrabbi
  • 10 cm rättika
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk gochugaru (koreanskt chilipulver)
  • 2 tsk fisksås
  • 1 tsk strösocker
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk färsk ingefära, riven

Shiitake

  • 250 g shiitakesvamp
  • 1 msk koreansk soja, eller japansk
  • 1 msk mirin
  • 1 msk sake
  • 2 gemsallad
  • rapsolja, till stekning

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienserna till marinaden. Skär köttet i tre delar och lägg i marinaden. Låt ligga och marinera i minst 30 minuter, men gärna över natten.
  2. Skär kålrabbi och rättika i små kuber. Blanda med risvinäger, gochugaru, fisksås, strösocker, vitlök och ingefära. Låt stå och dra i minst 10 minuter.
  3. Stek shiitake i rykande het panna med lite olja. När den fått lite färg, häll på soja, mirin och sake och låt gå in i svampen. Dra av från värmen och ställ åt sidan.
  4. Bryn smöret. Låt svalna.
  5. I en liten kastrull, koka ner soja, mirin och risvinäger till hälften. Låt svalna lite. Tillsätt gochujang, miso och äggulor och vispa över svag värme eller vattenbad till en fluffig smet. Ta av från värmen, tillsätt brynt, lite avsvalnat, smör droppvis under vispning så att det blir en krämig sås. Smaka av med ev mer miso och gochujang. Ställ åt sidan.
  6. Dela sallad på längden och stek på båda sidor. Ställ åt sidan.
  7. Stek köttet runtom på medelhög värme till önskad stekgrad, 50 grader för röd rosa kärna. Låt vila i 5-10 minuter. Skär sedan upp i skivor.
  8. Servera köttet med den stekta salladen, den goda såsen, kimchi-ish och shiitake . Den mycket hungrige äter ris till. Njut!