Konditorns wienersemlor
Konditorns wienersemlor
15 ingredienser
ca 40 m + 3,5 h
Semlan med wienerdeg får en härlig frasighet till ljuvlig mandelmassa och grädde.
Se Magnus Johansson laga receptet

Ingredienser
- 300 g vatten
- 60 g jäst
- 25 g strösocker
- 60 g äggula
- 90 g ägg
- 6 g honung
- 6 g salt
- 750 g vetemjöl, fruset
- 360 g smör osaltat, för inkavling
Fyllning
- 500 g mandelmassa (ekologisk)
- 200 g vaniljkräm
- 5 g kardemumma
- 0,5 vaniljstång, fröna
Servering
- 1 l vispgrädde
- florsocker
Gör så här
Deg
- Tillsätt alla ingredienser utom smöret och knåda degen i 2-3 minuter.
- Platta sedan ut smöret till en platta och ställ i kyl ca 15 minuter och då vilar även degen i kylskåp, vik sedan in smöret i degen så lika mycket deg är runt hela smörbiten.
- Kavla degen avlång och vik den 2 vik mot mitten, vrid degen och kavla åter ut degen och vik 2 vik mot mitten och upprepa detta ytterligare 1 gång
- Låt degen vila ca 10 minuter i kylen mellan varje utkavling.
- Till sist kavlas degen ned till ca 5 mm tjock. Skär ut fyrkanter och vik dem likt ett kuvert mot mitten och tryck till ordentligt i mitten.
- Låt wienerbröden jäsa ca 3,5 timmar under duk. Baka sedan i 210 grader i ca 15-18 minuter.
Fyllning
- Blanda mandelmassa med vaniljkräm väl, så inga klumpar bildas tillsätt sedan kardemumma och vanilj. Spritsa sedan i mandelfyllning.
Servering
- Vispa 1 l grädde med lite florsocker och ställ i kylskåp. Dela sedan wienerbrödet så du får ett lock. Spritsa sedan i mandelfyllning. Spritsa vispad grädde på bullen och toppa med locket. Serveras direkt.