Blommande äpple med salt kolasås

Foto: Tv4
Blommande äpple med salt kolasås
13 ingredienser
30 m
Blommande äpplen med en hemkokt kolasås blir underbart gott och är enkelt att göra själv.
Ingredienser
Blommande äpple
- 4 äpplen (fast sort)
- 4 gräddkolor (Werthers)
- 50 g smör
- ca 1 krm salt
- 2 tsk malen kanel
- 4 msk rörsocker
- ca 10 valnötter
- vaniljglass
Kolasås
- 2,5 dl vispgrädde
- 3 msk strösocker
- 0,5 dl sirap
- 1 tsk salt
- 1 msk smör
Gör så här
Blommande äpplen
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Skär av toppen på äpplena och gröp ur kärnhuset uppifrån, utan att göra hål i botten. Skär två cirklar runt hålet.
- Lägg äpplet upp och ner och skär snitt uppifrån och ner.
- Lägg äpplena i en ugnsfast form med botten neråt.
- Lägg i en kola i varje äpple.
- Smält smöret och blanda ihop med salt, kanel och rörsocker.
- Pensla äpplena med smörblandningen och sätt in i ugnen. Efter ca 20 minuter är de klara och har slagit ut som en blomma.
- Under tiden så grovhacka nötterna och rosta i en torr panna tillsammans med salt. Det går fort så ha koll!
- Servera de varma äpplena med en kula vaniljglass, kolasås (se recept nedan) och strö över de rostade nötterna.
Kolsås
- Blanda alla ingredienser i en kastrull.
- Låt koka under omrörning tills den har en gyllene färg.
- Låt den svalna lite och servera! Förvara inte i kylen. Då stelnar den.