Blommande äpple med salt kolasås

POPULÄRT
Blommande äpple med salt kolasås
Foto: Tv4

Blommande äpple med salt kolasås

Av: Agnes Fredriksson

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

30 m

Blommande äpplen med en hemkokt kolasås blir underbart gott och är enkelt att göra själv.

Ingredienser

portioner

Blommande äpple

  • 4 äpplen (fast sort)
  • 4 gräddkolor (Werthers)
  • 50 g smör
  • ca 1 krm salt
  • 2 tsk malen kanel
  • 4 msk rörsocker
  • ca 10 valnötter
  • vaniljglass

Kolasås

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 dl sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör

Gör så här

Blommande äpplen

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skär av toppen på äpplena och gröp ur kärnhuset uppifrån, utan att göra hål i botten. Skär två cirklar runt hålet.
  3. Lägg äpplet upp och ner och skär snitt uppifrån och ner.
  4. Lägg äpplena i en ugnsfast form med botten neråt.
  5. Lägg i en kola i varje äpple.
  6. Smält smöret och blanda ihop med salt, kanel och rörsocker.
  7. Pensla äpplena med smörblandningen och sätt in i ugnen. Efter ca 20 minuter är de klara och har slagit ut som en blomma.
  8. Under tiden så grovhacka nötterna och rosta i en torr panna tillsammans med salt. Det går fort så ha koll!
  9. Servera de varma äpplena med en kula vaniljglass, kolasås (se recept nedan) och strö över de rostade nötterna.

Kolsås

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull.
  2. Låt koka under omrörning tills den har en gyllene färg.
  3. Låt den svalna lite och servera! Förvara inte i kylen. Då stelnar den.