Kokt rimmad julskinka med kryddnejlikor

Kokt rimmad julskinka med kryddnejlikor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kokt rimmad julskinka med kryddnejlikor

11 ingredienser

Föredrar du att koka din rimmade skinka är detta ett bra recept för det.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 3-5 kg rimmad skinka
  • 1 gul lök
  • 3 kryddnejlikor, instuckna i löken
  • 1 purjolök
  • 1 morot (stor)
  • 8 svartpepparkorn och vitpepparkorn
  • 5 persiljestjälkar
  • 1 lagerblad

Griljering:

  • 2 msk svensk senap
  • 1 äggula
  • ströbröd

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Skölj och ansa grönsakerna. Spola skinkan under kallt vatten, stick in stektermometern så att spetsen hamnar mitt i skinkan och lägg den i en kastrull. Häll på så mycket vatten att det precis täcker, koka upp, skumma och lägg i kryddor och grönsaker. Sjud sedan under lock på svag värme tills skinkan är genomkokt vid 72°. Beräkna ca 50 minuter per kg skinka.
  2. Förvärm ugnen till 200°. Lyft upp den färdigkokta skinkan, sila skinkbuljongen, som du kan spara till dopp i grytan, rödkål eller grönkål. Ta bort svålen så fort skinkan svalnat något.
  3. Griljering: Rör ut senapen i äggulan. Pensla skinkan med senapsblandningen och strö över ströbrödet. Griljera skinkan i ugnen tills den fått fin gyllenbrun färg (ca 15 minuter).