Servera fisken varm tillsammans med såsen, kokt potatis och en citronklyfta. Den här laxen kan även serveras kall. Laxen kokas då på samma sätt men får kallna i sitt spad.
Skala och skiva löken. Skala moroten och skiva den. Koka vattnet och lägg i lök, morot, salt, pepparkorn och lagerblad till fonden. Häll i vinägern och lägg i dillkvistarna. Låt koka i 15 minuter.
Lägg ner fisken, ta bort kastrullen från värmen och låt stå och dra på ett skärbräde av trä i 8-10 minuter.
Dillhollandaise: Smält smöret på svag värme. Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull (ej aluminium) och ställ i vattenbad, hett men inte kokande. Vispa kraftigt så blandningen tjocknar. Droppa i det smälta smöret lite i taget under kraftig vispning. Lämna kvar den vita bottensatsen. Krydda med salt och peppar och vispa ner dillen.