Kokt kronärtskocka med flädervinägrett

Hugo Bergström

Kokt kronärtskocka med flädervinägrett

Av: Hugo Bergström

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

50 min

"Kokt kronärtskocka med flädervinägrett är en somrig, blommig och vacker rätt i sin enkelhet." /Hugo Bergström

Ingredienser

portioner

Kronärtskockor

  • 2 kronärtskockor (färska)
  • salt
  • 1 citron

Flädervinägrett

  • 2 tsk koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 msk vitvinsvinäger (eller äppelcidervinäger)
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • ev persilja (eller andra färska örter )

Gör så här

Kronärtskockor

  1. Fyll en stor kastrull med vatten. Tillsätt generöst med salt och saften från en halverad citron. Lägg även i citronhalvorna.
  2. Skär bort stjälken från kronärtskockorna så att de står stadigt. Klipp eventuellt av de vassa topparna på bladen med sax.
  3. Koka kronärtskockorna i ca 30-40 minuter beroende på storlek. De är klara när bladen lossnar lätt när du drar i.

Flädervinägrett

  1. Medans skockorna kokar så gör vinägretten.
  2. Blanda ihop flädersaft, vinäger och dijonsenap i en skål.
  3. Vispa ner olivoljan i en tunn stråle i blandningen tills du får en slät dressing.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rör eventuellt i örter för extra färg och smak.

Servering

  1. Servera kronärtskockorna ljumna eller rumstempererade med vinägretten att doppa bladen i.