Koftas kari

Koftas kari
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Koftas kari

19 ingredienser

Varje kök har sina köttbullar. Här är den kryddstarka indiska varianten, kofta. Laga i en rejäl kastrull stor nog att rymma både köttbullarna och såsen. Servera kokt ris till.

Ingredienser

portioner

Sås:

  • 1 gul lök
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk curry
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 krm cayennepeppar
  • 3 dl matyoghurt
  • 2 msk smör

Köttbullar:

  • 400 g lammfärs
  • 1 gul lök
  • 1 liten grön paprika
  • 1 ägg
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 hela nejlikor
  • 1 krm malen kardemumma
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Sås: Finhacka lök och vitlök och skär tomaterna smått. Fräs lök och vitlök lätt några minuter. Tillsätt tomaterna och rör ner curry, ingefära, kajennpeppar och 1 tsk salt. Rör ner matlagningsyoghurten. Låt alltsammans sjuda på svag värme.
  2. Köttbullar: Skala och finhacka löken och skär paprikan lika smått. Skala och finhacka vitlöken och stöt spiskummin och nejlikor. Blanda lammfärs, lök, paprika och vitlök. Blanda ner koriander, spiskummin, kryddnejlikor, kardemumma, 1 tsk salt och 1/2 tsk nymalen svartpeppar. Forma ganska stora köttbullar.
  3. Lägg bullarna i såsen och låt alltsammans fortsätta att sjuda i ca 10 minuter.