Knyte med kålrabbi

knyte med kålrabbi
Klas Lindberg
Klas Lindberg

Knyte med kålrabbi

8 ingredienser

1 h

"Årets julklapp är alltid en digital stektermometer och en mandolin. Då kan du hyvla grönsaker tunt och få en fin krispig textur på grönsakerna.
Dessa knyten är perfekt som ett elegant snacks." /Klas Lindberg

Ingredienser

portioner
  • 1 kålrabbi, ca 6-7 cm i diameter (eller en mindre bit kålrot)
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 dl smetana
  • 0,5 dl löjrom (eller valfri rom)
  • dillvippa
  • flingsalt

Gör så här

  1. Skala kålrabbin och hyvla den tunt på mandolin, ca 1 mm. Det behöver vara tunt för att de ska kunna vikas. Om du vill kan du stansa vackra rundlar som är ca 6 cm i diameter. På en kålrabbi blir det många skivor.
  2. Koka upp vatten och socker. Tillsätt sedan ättikan.
  3. Lägg kålrabbin i en liten skål och slå lite varm lag över kålrabbin, låt dra i 30 minuter. Spara gärna resten av lagen och använd till att pickla lök eller som lag till sill, den håller länge i kylen.
  4. Lyft upp kålrabbin ur lagen med en sked och torka bitarna torra med papper. Var noga med att inte fingra i lagen, då håller den picklade kålrabbin länge i kylen.
  5. Spritsa lite smetana i mitten på varje rundel av kålrabbi och toppa med löjrom. Mängden beror på hur stor rundel du har. Men ca 1 tsk av varje är lagom.
  6. Vik eller tryck ihop till ett litet knyte eller rulla ihop till en rulle. Om den är tunt hyvlad så nyper kålrabbin ihop lite grann om du har torkat av den väl.
  7. Låt knytena dra i kylen en liten stund så de blir lite fastare.
  8. Servera knyten med lite plockad dill och flingsalt.