Knafe (syriansk-libanesisk efterrätt)

55 röster
40 m
4

Libanesisk efterrätt med mozzarella, knafe, gräddblandning och blomvatten. Sötas med vit sirap.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
40 m
4

Du behöver

  • 5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 4 msk majsstärkelse
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk blomvatten
  • 1 förp Katif pastry pasta [500 g]
  • vit sirap
  • 500 g normalsaltat smör
  • 2 mozzarellaostar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Blanda grädde med mjölk och majsstärkelse i en kastrull och börja koka upp medan du rör om. Häll i vaniljsocker och blomvatten. Rör tills det tjocknat, ta av plattan och låt den svalna vid sidan om.
  2. Smörj en rund form och strö ut hälften av knafe-pastan i ett jämnt lager.
  3. Smält smöret och häll försiktigt över knafen, blanda försiktigt – så att all knafe kommer i kontakt med smöret.
  4. Fördela mozzarellan över knafen och häll på gräddblandningen. Fördela sen resten av knafen över osten.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Stoppa in knafen och låt stå i mellan 20-25 min i mitten av ugnen. Knafen ska få en gyllenbrun färg.
  6. Ta ut bakverken och låt stå i ca 2-3 minuter. Häll på en riklig mängd med vit sirap. Toppa med pistagenötter. Servera!
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...