Knäckig äppelpaj med vaniljsås

Foto: Tv4
Knäckig äppelpaj med vaniljsås
13 ingredienser
40 m
En klassisk knäckig äppelpaj passar alltid som ett sött avslut på middagen.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Äppelpaj
- 100 g smör
- 1 msk malen kanel
- 5 msk strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 5-6 äpplen
Vaniljsås
- 3 äggulor
- 1 dl strösocker ((ev hälften))
- 1 vaniljstång
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl vispgrädde
Gör så här
Äppelpaj
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skiva äpplena i tunna klyftor, blanda dem med kanel och socker och lägg sedan i en pajform.
- Blanda ihop alla övriga ingredienser till pajdegen till en smulig deg. Smula degen över de skivade äpplena.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
Vaniljsås
- Vispa äggulor och socker.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden och låt koka upp.
- Häll gräddmjölken över äggvispet under omrörning, och häll sedan tillbaka i kastrullen. Sjud på låg värme utan att den kokar tills såsen tjocknar, cirka 5 minuter.