Knäckig äppelpaj med vaniljsås

16 röster
40 m
4

En klassisk knäckig äppelpaj passar alltid som ett sött avslut på middagen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
40 m
4

Du behöver

Äppelpaj

  • 100 g smör
  • 1 msk kanel
  • 5 msk strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 5-6 äpple

Vaniljsås

  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker ((ev hälften))
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vispgrädde 40 %
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Äppelpaj
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva äpplena i tunna klyftor, blanda dem med kanel och socker och lägg sedan i en pajform.
  3. Blanda ihop alla övriga ingredienser till pajdegen till en smulig deg. Smula degen över de skivade äpplena.
  4. Grädda pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  5. Vaniljsås
    Vispa äggulor och socker.
  6. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden och låt koka upp.
  7. Häll gräddmjölken över äggvispet under omrörning, och häll sedan tillbaka i kastrullen. Sjud på låg värme utan att den kokar tills såsen tjocknar, cirka 5 minuter.

Laddar fler recept...