Skär och putsa högreven i inte för stora men gärna olika stora bitar. Bryn köttet i smör och en skvätt valfri olja, krydda med rosmarin, salvia, salt och peppar. Lägg över i en järngryta.
Bryn fläsk, de hela lökarna, champinjonen och finhackade paprikor. Krydda på samma sätt som högrevet. Lägg över i grytan.
Vispa ur pannan med lite vatten så att alla kryddor kommer med. Häll i grytan med vinet, vatten (lika mycket som vin) och fond. Bryt persiljan och lägg i grytan.
Lägg lock på grytan och låt sjuda på låg värme (länge, exempelvis 2 timmar).
Ta av locket, riv ner äpplet och låt nu grytan koka ner på lite högre värme utan lock. Smaka av och lägg till kryddor efter behag. Grytan är färdig när du tycker så.
Potatismos
Koka potatis i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, klicka i smör, häll i en skvätt mjölk. Krydda försiktigt med svartpeppar och riven muskotnöt. Stöt potatisen till lagom konsistens, häll i lite mer mjölk om så behövs.