Örtkryddade lammracks
Örtkryddade lammracks
25 ingredienser
1 h 30 m
Örtkryddade lammracks med potatiskräm, sockerärtspuré och rostade grönsaker, toppat med tärnat bacon.
Dryck
Ett gott rödvin av sorten chateu mont redon.
Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 3 lammracks
Kryddblandning
- 1 dl torkad dragon
- 1 kruka färsk basilika, bladen
- 1 kvist färsk rosmarin, plockad
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk salt
- 1,5 dl olivolja
Potatiskräm
- 6 potatisar
- 0,5-1 dl grädde
- salt
- peppar
- 1 förp tärnad bacon
Sås
- 3 dl kycklingfond
- 0,5 dl vitt vin
- 2 schalottenlökar
- 1 msk majsstärkelse
- 3 droppar kinesisk soja
- 1 del av kryddblandningen
Rostade grönsaker
- 1 förp körsbärstomater
- 3 rödlökar
- 1 hel vitlök
Puré
- 1 förp sockerärtor
- 0,5 krm strösocker
- smör
- salt
- peppar
Gör så här
Lammracks och kryddblandning
- Sätt ugnen på 120 grader.
- Blanda samman alla ingredienser till kryddblandningen i en skål.
- Bryn lammracken i panna, pensla rikligt med kryddblandningen (men spara det som blir över till såsen) och ställ in i ugnen med en termometer. Bakas i ugnen tills de nått 53 grader.
- Ta ut racksen och linda in i folie, låt sedan vila i ca 10 min.
Potatiskräm
- Koka potatisarna i saltat vatten i 20 min. Häll av vattnet, dela potatisen grovt och lägg i en mixer.
- Tillsätt grädde, salt och peppar, mixa sedan tills det blir en kräm.
- Stek baconet och låt rinna av på papper.
Sås
- Hacka schalottenlöken och låt svettas i het panna i 3 minuter UTAN att den blir tillagad.
- Tillsätt kycklingfond, vin, resten av kryddblandningen och låt sjuda i 10 min. Red såsen med maizena, droppa i kolorit.
Rostade grönsaker
- Dela rödlöken grovt, skala vitlöksklyftorna och halvera tomaterna. Lägg i ugnssäker form, blanda med olivolja, salt och peppar. Låt rosta i 150 grader i 25-30 minuter.
Puré
- Lägg sockerärtorna i en kastrull, fyll på med vatten och låt koka i 2 minuter. Häll av vattnet och spola av i kallt vatten.
- Dela grovt och lägg i en mixer, mixa sedan till puré med en klick smör. Tillsätt salt, peppar och en nypa socker.