Klassiska frasvåfflor med hallonmascarpone

Klassiska frasvåfflor med hallonmascarpone
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Klassiska frasvåfflor med hallonmascarpone

21 ingredienser

30 m + tid i kylen

Klassiska frasvåfflor med hallonmascarpone, pistagekräm, färska hallon, hackade pistagenötter och citronsocker.

Ingredienser

portioner8 - 15 styck

Frasvåfflor

  • 200 g smör, smält
  • 5 dl vatten, kallt
  • 4 dl mjölk
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • ev 1 tsk malen kardemumma
  • ev 1 citron, skalet
  • ev 1 tsk vaniljsocker

Hallonmascarpone

  • 3 dl grädde
  • 1 burk mascarpone [ca 250 g]
  • 0,5 tsk vaniljpaste (eller 0,5 tsk vaniljsocker)
  • 1 dl hallonsylt

Citronsocker

  • 2 citroner, skalet
  • 3 msk strösocker

Servering

  • pistagekräm
  • färska hallon
  • pistagenötter, hackade
  • ätbara blommor
  • blandade örter

Gör så här

Frasvåfflor

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Mät upp övriga ingredienser i en skål och rör om till en klumpfri smet.
  3. Tillsätt smöret och rör om ytterligare lite till.
  4. Smaksätt smeten med antingen kardemumma, citron eller vaniljsocker om du vill.
  5. Ställ smeten i kylen för att svälla, gärna över natten.
  6. Värm upp järnet och grädda smeten till gyllene våfflor.

Hallonmascarpone

  1. Vispa grädde, mascarpone och vaniljpaste till en lös och luftig smet med en elvisp.
  2. Tillsätt hallonsylten och vispa för hand till önskad konsistens. Låt smeten hellre vara lite för lös än för fast.

Citronscoker

  1. Riv skalet från citronerna med ett zestjärn och blanda med strösocker.

Servering

  1. Toppa våfflorna med hallonmascarpone, pistagekräm, färska hallon, hackade pistagenötter, citronsockret och eventuellt ätbara blommor och örter.