Klassisk italiensk osso buco

POPULÄRT
Klassisk osso buco ny
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Klassisk italiensk osso buco

19 ingredienser

En av de typiska rätterna i det norditalienska köket är osso buco. Den serveras ofta med gremolata, som man strör över rätten. Koka gärna ris med saffran i kokvattnet och bjud till.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 1,2 kg kalvlägg, skivad med ben
  • 125 g smör
  • 1 gul lök
  • 1 morot (stor)
  • 50 g rotselleri
  • 2 klyftor vitlök, hackad
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk mejram
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl oxbuljong
  • 2 citroner
  • 2 krukor färsk bladpersilja
  • 5 klyftor vitlök
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 lagerblad
  • 1 msk mejram

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Skala och hacka löken fint. Skrapa moroten och skala rotsellerin. Tärna dem smått. Skala och hacka vitlöken. Pudra kalvläggen med vetemjöl. Bryn därefter läggen i smör, några skivor åt gången.
  2. Smält 75 g smör i en stor gryta. Fräs lök, morot, rotselleri och de hackade vitlöksklyftorna. Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt buljongen, saften av 1/2 citron, mejram och tomater. Krydda med salt och peppar. Lägg i köttskivorna. Låt sjuda i 1-1 1/2 timme eller tills köttet släpper från benen. Riv i den sista vitlöksklyftan. Låt grytan koka ytterligare 5 minuter.
  3. Gremolata: Tvätta citronerna och riv av det gula skalet. Finhacka persiljan och skär vitlöken smått. Blanda. Strö gremolata över den färdiga osso bucon.