Klassisk köttfärslimpa med gräddsås

NYHET
köttfärslimpa med gräddsås och lingon
Sara Begner
Sara Begner

Klassisk köttfärslimpa med gräddsås

15 ingredienser

45 min

En sann klassiker som funkar alla dagar i veckan. Köttfärslimpa serveras bäst med en riktigt härlig gräddsås, lingon och pressgurka - mums!

Ingredienser

portioner

Ingredienser

  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 gul lök
  • 500 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovmalen

Gräddsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 tsk kinesisk soja
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke och låt svälla 5 min. Skala och finhacka löken. Blanda lök, färs, ägg, salt och peppar med ströbröd och mjölk till en jämn smet. Forma smeten till en limpa och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i en smord brödform. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min.

Gräddsås

  1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme och vispa i mjölet. Häll i vattnet under omrörning. Tillsätt grädde, smulad buljongtärning, soja, salt och peppar under omrörning. Låt koka upp, sänk värmen och sjud 5–10 min.
  2. Skiva köttfärslimpan och servera med sås, kokt potatis, rårörda lingon och inlagd gurka.