Klar ärtsoppa med rimmat sidfläsk

Klar ärtsoppa med rimmat sidfläsk
Foto: TV4

En variant av den svenska klassikern!

25 mars 2010
4

Du behöver

  • 4 dl torkade gula ärter
  • 2 liter grönsaksbuljong
  • 1 stor gul lök
  • 3 kryddnejlikor
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk mejram
  • salt och malen vitpeppar
  • 400 g rimmat sidfläsk i bit

Gör så här

  1. Lägg ärterna i blöt i vatten under natten.
  2. Skala den gula löken och tryck i nejlikorna. Häll över ärterna och vattnet i en kastrull och låt koka kraftigt i några minuter. Tillsätt löken och fläsket i hel bit. Sänk värmen och låt ärterna sjuda under lock i 3/3- 1 timme. Skär sidfläsket först i skivor, sedan i tärningar och koka i soppan ca 30 minuter. Tillsätt samtidigt mejram eller timjan eller dem båda.
  3. Ta upp löken. Vispa några kraftiga tag med en ballongvisp så att alla skal samlas i vispen och kan lyftas bort. Kontrollera kryddningen och smaksätt eventuellt med mer mejram eller timjan samt salt och peppar. Servera med svensk senap.
Kommentera receptet

Fler goda recept