Kladdkaka med vit choklad

Kladdkaka med vit choklad
Foto: Frida Wismar
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kladdkaka med vit choklad

94

7 steg att laga

9 ingredienser

Kladdkakan med vit choklad smakar mer som mjuk kola eller fudge än den vanliga kladdkakan.

Ingredienser

  • 100 g smör (eller margarin)
  • 200 g vit choklad
  • 3 ägg
  • 2 msk ljus sirap
  • 0,5 dl strösocker (eller rårörsocker)
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver (eller 2 teskedar vaniljsocker)
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl riven kokos, till att bröa formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker, salt och vaniljpulver i en skål.
  2. Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och ”bröa” den med kokosflingor.
  3. Smält chokladen i vattenbad och rör i det smälta smöret samt tillsätt ägg och sirap. Vispa ej!
  4. Vänd snabbt ned smör-chokladsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.
  5. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 14-17 minuter.
  6. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och kyl ned den direkt i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig).
  7. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
TIPS!
läs mer
Vad är blått vin

Vad är blått vin?

Vad är egentligen blått vin - och hur smakar det?

Läs mer