Kladdkaka med hasselnötstosca

226 röster
30 m + kyltid
12 bitar

Denna chokladkaka med brynt smör och tosca på rostade hasselnötter är nästan beroendeframkallande... Perfekt helgfika!

Tips! Kakorna går utmärkt att frysa!

Visa mer
30 m + kyltid
12 bitar

Du behöver

Kladdkaka

  • 100 g smör, brynt
  • 2 ägg
  • 225 g råsocker [2,5 dl]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 2 g salt [1 krm]
  • 20 g kakao [0,5 dl]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]

Hasselnötstosca

  • 3,5 dl hasselnötter, hackade, rostade och skalade (175 g)
  • 70 g ljus sirap [0,5 dl]
  • 90 g råsocker [1 dl]
  • 75 g vispgrädde 40 % [0,75 dl]
  • 30 g smör [2 msk]
  • 0,5 krm salt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Kladdkaka
    Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Vispa upp ägg och socker poröst med elvisp. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao och sist vetemjölet. Tillsätt slutligen smöret och rör ihop till en jämn smet.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Bred ut smeten jämnt i formen. Grädda kakan ca 10 minuter. Ta ut kakan och sänk ugnsvärmen till 180 grader varmluft.
  4. Hasselnötstosca
    Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop till en jämn smet på medelvärme ca 5 minuter.
  5. Fördela toscan varsamt med en sked över hela kakan. Grädda ytterligare ca 10-12 minuter tills toscaknäcket har fått en gyllenbrun yta.
  6. Ta ut kakan och låt svalna av ordentligt i rumstemperatur, minst 1 timme. Skär i bitar.
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...