Kladdkaka med hasselnötstosca

Kladdkaka med hasselnötstosca
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Kladdkaka med hasselnötstosca

255

6 steg att laga

13 ingredienser

30 m + kyltid

Denna chokladkaka med brynt smör och tosca på rostade hasselnötter är nästan beroendeframkallande... Perfekt helgfika!

läs mer
Teas tårtkurs promoruta choklad

Lyckas med tårtor!

Gå vår tårtkurs online med Tea Malmegård. Se smakprov >

Ingredienser

portioner12 bitar

Kladdkaka

  • 100 g smör, brynt
  • 2 ägg
  • 225 g rörsocker [2,5 dl]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 2 g salt [1 krm]
  • 20 g kakao [0,5 dl]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]

Hasselnötstosca

  • 3,5 dl hasselnötter, hackade, rostade och skalade (175 g)
  • 70 g ljus sirap [0,5 dl]
  • 90 g rörsocker [1 dl]
  • 75 g vispgrädde [0,75 dl]
  • 30 g smör [2 msk]
  • 0,5 krm salt

Gör så här

  1. Kladdkaka
    Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Vispa upp ägg och socker poröst med elvisp. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao och sist vetemjölet. Tillsätt slutligen smöret och rör ihop till en jämn smet.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Bred ut smeten jämnt i formen. Grädda kakan ca 10 minuter. Ta ut kakan och sänk ugnsvärmen till 180 grader varmluft.
  4. Hasselnötstosca
    Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop till en jämn smet på medelvärme ca 5 minuter.
  5. Fördela toscan varsamt med en sked över hela kakan. Grädda ytterligare ca 10-12 minuter tills toscaknäcket har fått en gyllenbrun yta.
  6. Ta ut kakan och låt svalna av ordentligt i rumstemperatur, minst 1 timme. Skär i bitar.