Kladdkaka med daimtäcke
Kladdkaka med daimtäcke
12 ingredienser
1 h + tid i kyl
"En enklare variant än vit chokladcheesecaken. Baka gärna kladdkakan en dag innan och låt den stå i kyl över natten. Toppa med den goda mascarponekrämen och vänd ner hackad daim i krämen eller strö det ovanpå. Du kan såklart också servera kladdkakan med vispgrädde och bär.
Kan göras både med och utan gluten." /Annelie Andersson
Se Annelie Andersson laga receptet

Ingredienser
Kladdkaka
- 150 g smör
- 100 g choklad, 60-70%
- 215 g strösocker [2,5 dl]
- 40 g kakao [1 dl]
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,25 tsk salt
- 3 ägg
- 60 g vetemjöl [1 dl]
Mascarponekräm
- 250 g mascarpone
- 300 g vispgrädde [3 dl]
- 1 tsk vaniljsocker (eller 0,5 krm vaniljpulver)
- 2 förp daimchoklad, hackad [à 56 g]
Gör så här
Kladdkaka
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smöra och mjöla en form med löstagbar kant eller spänn fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort överflödigt papper runtom.
- Smält smöret i en stor kastrull. Lyft av från värmen och låt svalna.
- Bryt chokladen i bitar och rör ner i smöret så att bitarna smälter.
- Blanda socker med kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i kastrullen.
- Vispa i ett ägg i taget.
- Vänd till sist ner mjölet och blanda till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten.
- Låt kakan kallna helt ett par timmar i kylskåpet eller över natten.
Mascarponekräm
- Mät upp alla ingredienserna utom daim i en skål och vispa på låg hastighet tills du har en krämig och spritsbar konsistens.
- Hacka daimen och vänd ner i krämen. Det går även bra att toppa krämen med hackad daim istället.
- Bred eller spritsa ut krämen över den kalla kakan.
Ersätt vetemjölet med 50 g (1 dl) rismjöl eller durramjöl för glutenfri kaka.