Kladdig chokladkaka med mynta och chokladkola

42 röster
10 bitar

Kombinationen av choklad, mint och kola är svårslagen - Tea Malmegårds kladdiga chokladkaka med chokladkola, mynta och kakaonibs är en riktig dröm!

10 bitar

Du behöver

Kladdig chokladkaka

  • 90 g smör, smält [1 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 225 g rörsocker [2,5 dl]
  • 90 g stenmalet vetemjöl [1,5 dl]
  • 25 g kakao [4 msk]
  • 15 g vaniljsocker [1 msk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 2 g bakpulver [0,5 tsk]

Chokladkola med mynta

  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 10 g färsk mynta
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 140 g ljus sirap [1 dl]
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 100 g smör (>1 dl)

Topping

  • 2 msk kakaonibs
  • flingsalt
  • 30 små, små myntablad

Gör så här

  1. Kladdig chokladkaka
    Blanda smält smör, socker och ägg. Rör ner de torra ingredienserna och häll smeten i en smord springform (ca 23 cm i diameter). Grädda i mitten på ugnen på 180 grader i ca 15 minuter. Låt svalna.
  2. Chokladkola med mynta
    Blanda alla ingredienserna till glasyren utom smöret i en kastrull. Låt koka tills den tjocknar en aning (ca 15 min).
  3. Ta av kastrullen från plattan, sila över i en ny bunke och rör ner smöret så att det blir en jämn krämig smet. Bred glasyren över kakan och strössla kakaonibs och lite flingsalt över hela kakan.
  4. Låt den svalna i rumstemperatur och sedan kallna i kylen, detta tar ca 3-4 h. Skär upp bitar och dekorera med färsk mynta.
22 september 2017