• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Kladdig chokladkaka med mynta och chokladkola

Kladdig chokladkaka med mynta och chokladkola
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Kladdig chokladkaka med mynta och chokladkola

4 steg att laga

17 ingredienser

Kombinationen av choklad, mint och kola är svårslagen - Tea Malmegårds kladdiga chokladkaka med chokladkola, mynta och kakaonibs är en riktig dröm!

läs mer
Kökets kurser
Teas tårtkurs promoruta choklad

Lyckas med tårtor!
Gå vår tårtkurs online med Tea Malmegård. Se smakprov >

Ingredienser

portioner10 bitar

Kladdig chokladkaka

  • 90 g smör, smält [1 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 225 g rörsocker [2,5 dl]
  • 90 g stenmalet vetemjöl [1,5 dl]
  • 25 g kakao [4 msk]
  • 15 g vaniljsocker [1 msk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 2 g bakpulver [0,5 tsk]

Chokladkola med mynta

  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 10 g färsk mynta
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 140 g ljus sirap [1 dl]
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 100 g smör (>1 dl)

Topping

  • 2 msk kakaonibs
  • flingsalt
  • 30 små, små myntablad

Gör så här

  1. Kladdig chokladkaka
    Blanda smält smör, socker och ägg. Rör ner de torra ingredienserna och häll smeten i en smord springform (ca 23 cm i diameter). Grädda i mitten på ugnen på 180 grader i ca 15 minuter. Låt svalna.
  2. Chokladkola med mynta
    Blanda alla ingredienserna till glasyren utom smöret i en kastrull. Låt koka tills den tjocknar en aning (ca 15 min).
  3. Ta av kastrullen från plattan, sila över i en ny bunke och rör ner smöret så att det blir en jämn krämig smet. Bred glasyren över kakan och strössla kakaonibs och lite flingsalt över hela kakan.
  4. Låt den svalna i rumstemperatur och sedan kallna i kylen, detta tar ca 3-4 h. Skär upp bitar och dekorera med färsk mynta.