Kinesisk breakfast bowl

koket.se
Kinesisk breakfast bowl
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Kinesisk breakfast bowl

26 ingredienser

1 h

"Tofu till frukost? För miljontals människor i Kina är en skål med varm silkestofu ett mättande och gott alternativ till frukostgröten. Vad du väljer att toppa med är helt upp till dig men tänk gärna på att få en balans utav salt, fett, syra och krisp. Tofun i sig är väldigt mild i smaken så se till att smaka upp den ordentligt." / Jimmy Guo

Se Jimmy Guo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Tofu

  • 600 g silkestofu (köpt eller hemgjord)

Topping Sichuan-style

  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk chingkiangvinäger
  • 2 msk kinesisk soja (ljus)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk färsk koriander, hackad
  • 2 msk salladslök, hackad
  • 2 msk rostade jordnötter
  • 4 msk zhacai, finhackad (fermented mustard green)
  • 2 msk chiliolja

Topping Beijing-style

  • 10 g dagliljeknoppar, torkade
  • 5 g torkad skogsöronsvamp
  • 5 g shiitakesvamp, torkad
  • 3 msk neutral olja
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 250 g fläskfärs
  • 0,5 tsk färsk ingefära, finhackad
  • 1 salladslök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 msk shaoxingvin
  • 2 msk kinesisk soja (ljus)
  • 1 tsk kinesisk soja (mörk)
  • 1 tsk kycklingpulver
  • ca 0,5 krm strösocker
  • 2 tsk potatismjöl, utrört i 1 msk vatten

Servering

  • Youtiao kinesiska frukostdonuts

Gör så här

Tofu

  1. Koka upp lättsaltat vatten och lägg försiktigt ner tofun i vattnet. Låt koka i 5 minuter.
  2. Fiska upp tofun med en hålslev och fördela i portionsskålar.

Topping Sichuan style

  1. Rör ihop socker, vinäger, soja, vitlök och sesamolja. Skeda blandningen över tofun i skålarna.
  2. Toppa med koriander, salladslök, jordnötter, hackade zhacai och chilioljan.

Topping Beijing style

  1. Skölj dagliljeknoppar, skogsöronsvamp och shiitakesvamp noga och blötlägg dem sedan i varsin skål med kokhett vatten i ca 30 minuter.
  2. Låt sedan rinna av och krama ur, men spara blötläggningsvätskan från shiitakesvampen.
  3. Ansa bort stammarna på liljorna, skär shiitake och skogsöronsvampen i munsstora bitar. Ställ åt sidan.
  4. Hetta upp oljan med sichuanpeppar i en wok eller panna. När pepparn börjar få färg så fiska upp den med en hålslev.
  5. Stek sedan fläskfärsen i oljan så att den får lite färg. Tillsätt ingefära, salladslök samt vitlök och stek i ett par minuter tills de doftar gott.
  6. Tillsätt sedan de blötlagda svamparna och liljeblommorna. Stek under omrörning ett par minuter till.
  7. Tillsätt blötläggningsvätskan (som du sparat sedan tidigare), shaoxingvin, ljus och mörk soja, kycklingpulver och socker. Låt koka upp och red sedan av med potatismjöl till önskad konsistens.
  8. Skeda blandingen över tofun och toppa med finhackad grön salladslök.