Kimchi på salladskål
Kimchi på salladskål
7 ingredienser
20 m + 10 dagar
En riktigt lyckad kimchi är oslagbart att ha i köket. Det är enklare än du tror att göra din egen fermenterade kål och du kommer ha mycket glädje av den både i din matlagning och som tillbehör till middagarna! Servera den exempelvis till en bit kött som på bilden.
Ingredienser
- 1 kg salladskål
- 20 g salt (jodfritt)
- 1 gul lök, hackad
- 20 g färsk ingefära, riven
- 20 g vitlök, riven
- 1,5 msk chilipasta (godjujang)
- 1 röd chilifrukt, finhackad
Gör så här
- Dela salladskålen blad för blad och skölj dem under vatten. Eller dela kålen i bitar om ca 3 cm eller i kvartar.
- Strö över salt och massera in det ordentligt i kålen. Låt stå i rumstemperatur minst 1 timme, helst hela dagen tills den vätskar sig.
- Blanda lök, ingefära, vitlök, chilipastan och chilin. Tillsätt kålen och blanda samman allt med händerna i en bunke.
- Lägg blandningen i glasburkar och täck med bakplåtspapper. Stäng glasburkarna med gummiring och bygellås.
- Låt brukarna stå i rumstemperatur på en tallrik (18-22 grader) i 5-10 dagar. Ju längre de får stå desto syrligare blir de.
- Ställ sedan burkarna i kylen och låt mogna minst 5 dagar innan du äter kimchin. Smaksätt eventuellt med mer koreansk chilipasta.