Kimchi på salladskål

Kimchi på salladskål
Foto: Tv4
Frida Ronge
Frida Ronge

Kimchi på salladskål

7 ingredienser

20 m + 10 dagar

En riktigt lyckad kimchi är oslagbart att ha i köket. Det är enklare än du tror att göra din egen fermenterade kål och du kommer ha mycket glädje av den både i din matlagning och som tillbehör till middagarna! Servera den exempelvis till en bit kött som på bilden.

Ingredienser

portioner sats
  • 1 kg salladskål
  • 20 g salt (jodfritt)
  • 1 gul lök, hackad
  • 20 g färsk ingefära, riven
  • 20 g vitlök, riven
  • 1,5 msk chilipasta (godjujang)
  • 1 röd chilifrukt, finhackad

Gör så här

  1. Dela salladskålen blad för blad och skölj dem under vatten. Eller dela kålen i bitar om ca 3 cm eller i kvartar.
  2. Strö över salt och massera in det ordentligt i kålen. Låt stå i rumstemperatur minst 1 timme, helst hela dagen tills den vätskar sig.
  3. Blanda lök, ingefära, vitlök, chilipastan och chilin. Tillsätt kålen och blanda samman allt med händerna i en bunke.
  4. Lägg blandningen i glasburkar och täck med bakplåtspapper. Stäng glasburkarna med gummiring och bygellås.
  5. Låt brukarna stå i rumstemperatur på en tallrik (18-22 grader) i 5-10 dagar. Ju längre de får stå desto syrligare blir de.
  6. Ställ sedan burkarna i kylen och låt mogna minst 5 dagar innan du äter kimchin. Smaksätt eventuellt med mer koreansk chilipasta.