Kikärtsburgare med hemkokt ketchup

Kikärtsburgare med hemkokt ketchup
Foto: Karoline Jönsson
Karoline Jönsson
Karoline Jönsson

Kikärtsburgare med hemkokt ketchup

10

25 ingredienser

45 m

Dessa goda burgare avnjutes med fördel tillsammans med hemgjord ketchup! På sommaren, när tomaterna är som allra bäst, passar jag på att koka ketchup. Den hemkokta ketchupen får en mycket rikare smak än alla köpevarianter. 

Tips! Minus de soltorkade tomaterna blir färsen perfekt att steka som falafelbollar. /Karoline

Ingredienser

portioner8 - 10

Hemgjord ketchup

  • 8 tomater
  • 1 gul lök
  • 0,5 fänkålsknöl
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 2 msk farinsocker
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 4 lagerblad
  • salt
  • svartpeppar

Burgare

  • 4 dl kikärtor, torkade
  • 2 gula lökar
  • 1 dl soltorkade tomater, i olja
  • 2 dl persilja, hackad
  • 1 dl ströbröd
  • salt
  • svartpeppar
  • olja, att steka i

Tillbehör

  • 8-10 bröd
  • hemkokt ketchup
  • salladsblad
  • valfria groddar
  • tomat, skivad
  • ev coleslaw

Gör så här

  1. Ketchup
    Koka upp en kastrull med vatten. Skär ett kryss i botten på varje tomat och sänk ner dem i det kokande vattnet. Låt koka i några minuter och ta sedan upp dem med hålslev. Dra av skinnet och hacka tomaterna i bitar.
  2. Hacka lök och fänkål och krossa vitlöksklyftorna med sidan av kniven.
  3. Hetta upp en kastrull, tillsätt olja och därefter övriga ingredienser. Låt blandningen puttra i 30 minuter utan lock. Fiska upp vitlöksklyftor och lagerblad. Mixa ketchupen slät, smaka av och krydda eventuellt ytterligare. Passera ketchupen genom stålsil och häll upp på absolut ren burk. Förvarad i kyl håller ketchupen i några veckor.
  4. Burgare
    Låt kikärtorna ligga i blöt över natten och låt dem sedan rinna av i en sil.
  5. Hacka löken. Grovhacka de soltorkade tomaterna. Mixa samman kikärtor, lök, soltorkade tomater och persilja. Tillsätt ströbröd, salt och peppar och blanda ihop till en jämn smet. Smaka av och krydda eventuellt mer.
  6. Forma biffar av smeten och stek dem i olja tills de har fått fin färg. Fyll bröden med burgare och tillbehör.