Kikärtsbiffar med smak av medelhavet

47 röster
2

Jag äter nästan aldrig bönor. Jag tänkte att bönorna fick vara en canvas att måla på, och därför kör jag ganska dominanta smaker som ska ligga över dem. /Adam

Visa mer
2

Du behöver

Kikärtsbiffar

  • 1 burk kokta kikärtor, avhällda och sköljda
  • 0,25 dl ströbröd
  • 4 msk persilja, hackad
  • 1 ägg
  • 1 klyfta vitlök
  • salt efter smak
  • olja, för stekning

Tomatconcasse

  • 2 stora tomater, skalade, urkärnade och hackade
  • 1 msk schalottenlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 tsk olja
  • 2 msk vitt vin
  • socker efter smak
  • salt efter smak

Gremolata

  • 1 knippe persilja, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk sherryvinäger
  • 1 citron, finrivet
  • salt efter smak

Puré på vita bönor

  • 1 burk vita bönor
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk parmesanost, finriven
  • 2 msk smör
  • salt efter smak
  • sherryvinäger, efter smak

Rostade kikärtor

  • 1 burk kikärtor, sköljda och torkade
  • 4 msk olivolja
  • 2 kvistar rosmarin
  • flingsalt efter smak

Gör så här

  1. Kikärtsbiffar
    Mixa kikärtorna med ströbröd, persilja, ägget, vitlöken och lite salt. Kör slätt i en matberedare. Smaka av smeten med salt. Forma till små biffar. Stek i oljan cirka 3 minuter per sida på hög värme. Låt rinna av på hushållspapper.
  2. Tomatconcasse
    Stek lök och vitlök hastigt i oljan. Tillsätt tomaterna och stek i en minut. Slå på vinet och låt koka ur. Låt sedan småputtra i 5-10 minuter. Smaka av med salt och socker.
  3. Gremolata
    Blanda alla ingredienser och smaka av med salt. Låt stå minst 25 minuter innan servering.
  4. Puré på vita bönor
    Häll av bönorna. Värm dem sedan i buljongen och grädden tills det precis kokar. Häll sedan av vätskan, men spara den, och lägg bönorna i en mixer. Mixa slät, och späd med så mycket av kokvätskan som behövs för att det ska gå ihop. Sila sedan av purén. Tillsätt parmesan och smör, rör ihop, och smaka av med salt och vinäger.
  5. Rostade kikärtor
    Sätt ugnen på 200 grader, Lägg alla ingredienser i en ugnsform, blanda allt, och rosta i ugnen i cirka 35-45 minuter tills de är knapriga. Häll sedan av på hushållspapper och smaka av med flingsalt.
28 mars 2018

Fler goda recept